Vicepreşedintele PDL Suceava, Vasile Ilie, lider al grupului democrat liberal din CJ Suceava, a declarat, miercuri, că o formulă funcţională de regionalizare ar fi înfiinţarea unor regiuni suprapuse circumscripţiilor celor 15 Curţi de Apel din ţară.
Ilie a declarat, miercuri, presei, că din punct de vedere jurisdicţional, România este deja regionalizată pe 15 circumscripţii ale Curţilor de Apel, iar această organizare se poate suprapune cu viitoarele regiuni.
Liderul democrat-liberal sucevean a subliniat că regiunile de dezvoltare actuale sunt mult prea mari pentru a fi funcţionale în condiţiile în care şi infrastructura ţării este slab dezvoltată. El a exemplificat cu regiunea de dezvoltare Nord-Est, care cuprinde şase judeţe cu o populaţie de 3,6 milioane de locuitori şi care este cea mai săracă regiune a ţării şi nu va avea nicio şansă de dezvoltare dacă rămâne în actuala structură.
„În cea mai săracă regiune a ţării vor trebui să existe mai mulţi poli de dezvoltare. De aceea, înfiinţarea unor regiuni suple, pe structura circumscripţiilor Curţilor de Apel de aici va crea trei poli de dezvoltare, existând şanse mari pentru promovarea de proiecte care să conducă la ieşirea din sărăcie a acestei zone", a spus Ilie.
El a subliniat că şi în Uniunea Europeană media recomandată pentru o regiune este între unu şi două milioane de locuitori pentru a se respecta principiul subsidiarităţii.
Vasile Ilie a mai spus că pe actuala structură a regiunii de dezvoltare Nord Est sunt şanse reduse ca proiecte de anvergură să fie finanţate întrucât ar presupune fonduri însemnate, ceea ce ar face ca întregul efort de regionalizare în vederea îmbunătăţirii absorbţiei fondurilor europene pentru proiecte de dezvoltare va fi un eşec.
Vicepreşedintele PDL Suceava a arătat că în procesul regionalizării trebuie să se ţină cont şi de istoria respectivelor regiuni ale ţării, menţionând că Suceava a fost regiune sub diferitele regimuri, iar municipiul Suceava este capitală istorică de regiune şi îndeplineşte cu succes toate criteriile unei capitale de regiune europeană.
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, că numărul de regiuni în care va fi împărţită România va rezulta dintr-o analiză ce va dura câteva luni, el arătând că, dacă va reieşi că nu este corectă împărţirea în opt regiuni, atunci USL va susţine rezultatele analizei. "Nu pariaţi pe nimic. Numărul regiunilor e rezultatul unei analize de câteva luni. (...) Dacă în urma acestei analize va reieşi că numărul de opt nu e corect şi că trebuie o altă împărţire, vom susţine rezultatele analizei", a spus Dragnea.
El a arătat că stabilirea numărului regiunilor, a reşedinţelor lor, a pachetului de competenţe şi atribuţii care vor fi transferate are ca obiectiv ca ţara să se dezvolte echilibrat.
Dragnea a spus că în luna iulie 2013 va fi pus pe masa Guvernului proiectul de regionalizare şi descentralizare, iar regiunile se vor constitui după aprobarea referendumului de revizuire a Constituţiei, moment în care se va trece la adoptarea proiectelor de acte normative necesare.
El a precizat că probabil în câteva zile va fi constituit Consiliul consultativ, organizat pe trei paliere de lucru: grup de lucru academic, grup de lucru pentru aleşi locali şi parlamentari şi grup de lucru pentru ONG-uri.