După plecarea lui Sorin Frunzăverde la PNL, un al doilea prim-vicepreşedinte PDL, baronul de Mehedinţi Mihai Stănişoară, şi-a anunţat ieri trecerea la partidul condus de Crin Antonescu. La fel ca Frunzăverde, Stănişoară şi-a motivat „trădarea“ prin opţiunea pentru „politici de dreapta“. Frunzăverde a confirmat pentru „România liberă“ că racolarea lui Stănişoară face parte dintr-un plan mai vast, dar a respins implicarea masoneriei.
Stănişoară, fost ministru al Apărării şi chiar fost consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională, şi-a motivat decizia de a trece la PNL, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu Crin Antonescu, folosind aproape cuvânt cu cuvânt argumentul utilizat şi de preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, atunci când a dezertat, la rândul său, la PNL în 2012. Potrivit lui Stănişoară, „PNL este singurul partid care poate susţine şi implementa cu succes politici de dreapta în România“ pentru că „PDL reprezintă trecutul, iar PNL prezentul şi viitorul“.
Planul de destructurare a PDL
Întrebat de „România liberă“ dacă a avut vreun rol în racolarea în PNL a lui Stănişoară, Frunzăverde a confirmat, susţinându-şi implicarea prin faptul că această mişcare face parte „dintr-un proiect mai vast de consolidare a unui partid politic de centru-dreapta în România“. În aceiaşi termeni şi-a formulat Frunzăverde cu un an în urmă motivele trecerii de la PDL la PNL, semn că există un plan de destructurare a PDL filială cu filială şi absorbţia sa treptată în PNL.
Stănişoară a făcut în trecut declaraţii extrem de jignitoare la adresa USL şi a lui Crin Antonescu în special pe care l-a caracterizat drept Domnul Goe, iar Antonescu nu este un individ care să înghită cu uşurinţă atacuri la propria persoană. De data aceasta a făcut-o şi i-a promis pe loc lui Stănişoară un post de vicepreşedinte, semn că racolarea acestuia este mai importantă decât sentimentele rănite ale preşedintelui PNL. Din acelaşi plan face parte şi racolarea lui Klaus Johannis în PNL şi, potrivit aceluiaşi Frunzăverde, lucrurile nu se vor opri aici şi vor mai exista plecări din PDL la PNL.
Este masoneria implicată?
În binecunoscutu-i stil brutal, Radu Berceanu l-a calificat pe Stănişoară drept „unul dintre gunoaiele“ de care PDL trebuie să scape, dar, mai interesant, a acuzat masoneria pentru acest şir de trădări, având în vedere că atât Frunzăverde, cât şi Stănişoară sunt masoni: „Sunt lideri importanţi ai multor partide care sunt masoni, dar nu ştiu dacă toţi sunt trădători. Nu am o problemă cu apartenenţa la masonerie. Problema e când masoneria decide că ar fi bine să facă într-o direcţie şi partidul în cealaltă direcţie şi nu ştiu ce mai fac ei în momentul ăla, care e prioritatea. Plecarea lui Stănişoară are legătură cu (…) apartenenţa celor doi la masonerie. Eu am pus problema la un moment dat în partid: «Asumaţi-vă public asta cu masoneria; dacă partidul vă spune s-o luaţi la dreapta şi masoneria să o luaţi la stânga, ce alegeţi?»“.
Frunzăverde ne-a declarat că trecerea lui Stănişoară la PNL nu are nici o legătură cu masoneria, dar nu înainte de a ne întreba agresiv: „Cine e Berceanu?“. Cu toate acestea, despre implicarea masoneriei în mişcările politice din România ultimului an s-a vorbit încă din martie 2012, de la trecerea baronului de Caraş la PNL. Frunzăverde nu a dezminţit niciodată această informaţie.
Probleme pentru Blaga
Pentru preşedintele PDL, Vasile Blaga, trădarea lui Stănişoară vine într-un moment delicat şi s-ar putea să-l coste mult în competiţia pentru preşedinţia partidului. După dezastrul Frunzăverde, care ajunsese prim-vicepreşedinte PDL în urma unui compromis între grupările Boc şi Blaga, acum Blaga primeşte o a doua lovitură cu omul pe care el însuşi l-a propulsat în aceeaşi poziţie. Imediat, din zona adversarilor lui Blaga au venit acuzaţii de pactizare cu inamicul după ce un cotidian a publicat pe surse o informaţie privind o întâlnire secretă Blaga-Frunzăverde-Stănişoară. Blaga a negat ferm şi a acuzat gruparea Udrea de dezinformare.
„România liberă“ l-a întrebat pe Vasile Blaga dacă a ştiut dinainte de intenţiile lui Stănişoară şi dacă nu i-a ridicat un semn de întrebare faptul că acesta din urmă nu a semnat pentru susţinerea moţiunii lui Blaga deşi avea toate motivele. Blaga a susţinut că nu a avut vreo informaţie şi că Stănişoară „se afla sub presiunea“ unei alte grupări. În mod limpede, gestul lui Stănişoară nu a fost menit să-l menajeze pe Blaga, ci dimpotrivă, să-i cauzeze daune serioase de imagine, având în vedere că vestea l-a prins pe acesta pe drumul dintre Craiova şi fieful lui Stănişoară, Drobeta Turnu Severin, unde preşedintele PDL urmează să-şi prezinte astăzi moţiunea.