Senatorul Doina Federovici a susținut marți, 9 aprilie 2103, o declarație politică în plenul Senatului României cu titlul „Suntem cetățeni europeni, avem drepturi, trebuie să le apărăm!”.
Vă prezentăm conținutul declarației politice:
SUNTEM CETATENI EUROPENI, AVEM DREPTURI, TREBUIE SA LE APARAM!
Dincolo de summit-uri şi declaraţii există realitatea care ne înconjoară: oameni care trăiesc precum strămoşii lor acum câteva mii de ani şi alţii care se bucură de cele mai noi descoperiri ştiinţifice, oameni care visează să aibă ceeace alţii aruncă, oameni care luptă să supravieţuiască, oameni pentru care apa şi hrana zilnică sunt scopul suprem şi oameni mai bogaţi decât multe state.
Am putea spune că am construit o societate dreaptă? Mă tem că nu, dar putem să luptăm s-o facem. Aceasta este cea mai mare dintre provocările umanităţii în general, dar şi a fiecărui stat în parte.
Uniunea Europeană, preocupată de eradicarea sărăciei, de promovarea unui mediu de lucru decent, de egalitatea între sexe şi acces fără restricţii la bunăstarea socială şi justiţie, a adoptat strategii de dezvoltare socială şi dezvoltare durabilă. Ţara noastră, ca stat membru UE, a aderat la aceste strategii şi trebuie să le pună în aplicare pentru a recupera diferenţele ce ne separă de cele mai înaintate state europene.
Îndepărtarea nedreptăţilor şi inegalităţilor sociale trebuie să fie un obiectiv al României pentru cetăţenii săi, acest obiectiv nu trebuie asumat pentru că ne cere cineva din afară. Dreptatea socială, democraţia şi statul de drept în sine, există pentru oameni. Cu toţii dorim să trecem cu bine peste criza economică, peste celelalte provocări ce ne aşteaptă.
Cuprinsi de valtoarea evenimentelor am trecut cu vederea un eveniment important pe care tin sa-l mentionez : ”15 martie – Ziua drepturilor consumatorului – Deviza anului 2013 – «Acum! Justiţie pentru consumatori».
La data de 15 martie 1962, J.F.Kennedy, preşedintele SUA, rostea către Congres un mesaj legat de drepturile consumatorilor, susţinând existenţa a patru drepturi fundamentale ale acestora:
1. dreptul la securitate;
2. dreptul la informare;
3. dreptul de a fi audiat;
4. dreptul de a alege produse şi servicii.
Mai târziu Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori a declarat ziua de 15 martie – Ziua mondială a drepturilor consumatorilor. Cele patru drepturi fundamentale ale consumatorilor au fost extinse de Organizaţia Internaţională a Consumatorilor la opt drepturi, la cele patru adăugându-se:
5. dreptul la despăgubire;
6. dreptul la un mediu înconjurător sănătos;
7. dreptul la asigurarea necesităţilor şi nevoilor vitale;
8. dreptul la educare.
Realizând importanţa recunoaşterii şi garantării drepturilor consumatorilor, ONU a adoptat, în anul 1985, prin Rezoluţia nr.39/248/1985: “Principiile directoare pentru protecţia consumatorilor”. În conformitate cu acest document internaţional, fiecare guvern trebuie să stabilească priorităţile lui proprii pentru protecţia consumatorilor, potrivit condiţiilor economice şi sociale ale ţărilor şi cu nevoile populaţiei, fără însă a uita de costurile şi beneficiile măsurilor propuse. ONU consideră că principiile directoare privind protecţia consumatorului au următoarele obiective:
1. să ajute ţările la realizarea şi menţinerea unei protecţii corespunzătoare a consumatorului;
2. să faciliteze producerea şi distribuirea de produse corespunzătoare nevoilor şi cererilor consumatorilor;
3. să încurajeze niveluri ridicate ale eticii celor angajaţi în producerea şi distribuţia produselor şi serviciilor către consumatori;
4. să ajute la ţinerea sub control a practicilor abuzive;
5. să promoveze cooperarea internaţională în domeniul protecţiei consumatorilor;
6. să asigure dezvoltarea pieţei produselor şi serviciilor, care să asigure consumatorilor acces la o gamă variată de produse şi servicii.
Pornind de la aceste realităţi şi necesităţi, impuse de legile şi mecanismele economiei de piaţă, România a adoptat, în august 1992, legea de bază în domeniul protecţiei consumatorilor – Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, act normativ considerat piatra de temelie a acestui domeniu, care consacră şi drepturile de bază. În România sunt recunoscute următoarele drepturi de bază ale consumatorilor:
1. dreptul la protecţia vieţii, sănătăţii, securităţii;
2. dreptul la protecţia intereselor economice;
3. dreptul la informare;
4. dreptul la educare;
5. dreptul de acces neîngrădit la pieţele de produse şi servicii;
6. dreptul la despăgubire;
7. dreptul la reprezentare.
Deşi nu este reglementat expres în O.G. nr. 21/1992 ca drept principal al consumatorilor, considerăm că, în România, este recunoscut ca drept de bază, prin art.35 din Constituţia României, şi dreptul la un mediu înconjurător sănătos.
În fiecare an, Consumers International, ca organizaţie internaţională a asociaţiilor de consumatori, este preocupată ca “15 Martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor” să aibă ca dezbatere o temă globală unică, de actualitate pentru consumatori.
În acest an, interesul deosebit al consumatorilor este legat de justiţie, de gradul de acoperire a pieţei prin legislaţia adoptată în domeniul protecţiei consumatorilor, de problemele cu care consumatorii se pot confrunta, cât şi de accesul la justiţie al acestora. Astfel, tema propusă la nivel international pentru marcarea evenimentului este: “Acum! Justiţie pentru consumatori”.
Vă invit, stimaţi colegi, ca principalul nostru obiectiv, în această sesiune parlamentară, să fie interesul cetăţenilor români, în detrimentul intereselor personale. Sunt convinsa de faptul că noi, cei aleşi de populaţia României pentru a-i reprezenta în această instituţie, vom avea puterea şi voinţa, trecând peste măruntele disensiuni politice, să lucrăm în interesul românilor şi al României.
Va multumesc.
Senator PSD
Doina Elena Federovici
Redacția Dorohoi News: Comentariile au fost restricţionate la această ştire! Mulţumim pentru întelegere!