Dorohoi News Logo

Doina Federovici cere ministrului Muncii modificarea criteriilor medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap

Doina-Federovici-in-Senat

Senatorul Doina Federovici a adresat, luni, o interpelare ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, prin care cere modificarea Ordinului privind aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileste  incadrarea in grad de handicap pentru adulti. Iată conţinutul acesteia.

La cabinetul meu parlamentar din teritoriu s-au  prezentat foarte multe persoane, care mi-au adus la cunostinta faptul ca afectiuni foarte grave cum ar fi hemipareza, hemiplegia, dementa vasculara datorata acidentelor vasculare, obezitatea morbida, diabetul zaharat de tip I, care apare dupa o anumita virsta si multe alte afectiuni nu se regasesc in Ordinul nr. 762/2007 privind aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileste  incadrarea in grad de handicap pentru adulti.

Mai mult sunt situatii total nedrepte care  duc la incadrarea in grad de handicap diferit desi afectiunea in sine este relativ identica. In acest sens va dau un singur exemplu: o persoana daca are o scurtare de mebru in urma unei luxatii congenitale dobindite prin nastere sau in copilarie conform criteriilor este incadrat la grad de handicap accentuat iar  o persoana care are amputatie de gamba este incadrat la gradul mediu de handicap. Aceeasi situatie o regasim si in cazul amputarii unui brat – care de cele mai multe ori intervine in urma accidentelor de munca. Sunt doar citeva exemple elocvente pe care le-am enumerat si pentru care acest ordin trebuie modificat. Este inuman ca o persoana imobilizata la pat sa nu beneficieze de grad de handicap si nici de insotitor.

Consider doamna ministru ca insusi dreptul la viata si  dreptul la protectie sociala a acestor persoane,  este grav afectat si sta in puterea dumneavoastra sa reparati aceste nedreptati.

Pentru a veni in sprijinul celor mentionate detaliez urmatoarele:

Hemipareza si hemiplegia, trebuie  reintroduse în categoria afecţiunilor care pot fi încadrate într-un grad de handicap, deoarece persoanele care sufera de aceste afectiuni  reprezintă o categorie specială de beneficiari, cu o situaţie medico-socială deosebită, de cele mai multe ori aflându-se în incapacitate totală de autonomie şi autoservire.

Susţin această propunere şi prin faptul că în conformitate cu Ordinul nr.726/2007 al M.S.F. privind criteriile pe baza cărora se stabilea gradul de handicap pentru adulti până în luna decembrie, anul 2007, persoanele diagnosticate cu hemipareză sau hemiplegie urmare accidentelor  vasculare cerebrale suferite anterior calităţii de asigurat în sistemul asigurărilor de stat, dar nu mai târziu de vârsta standard de pensionare, erau încadrate în grad de handicap, iar instrucţiunile Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Bucureşti, transmise Comisiilor de evaluare judeţene în anul 2008, impun ca aceste persoane, cu ocazia revizuirii certificatului la termen, să fie menţinute şi în prezent, în categoria persoanelor cu handicap, mai mult chiar, certificatele să fie eliberate cu valabilitate permanentă.

Având în vedere cele precizate, apreciez această situaţie ca fiind nedreaptă faţă de persoanele diagnosticate cu hemipareză sau hemiplegie sechelară unui accident vascular (care nu are drept cauză afecţiuni congenitale sau contractate precoce) - cazurile noi – şi care, în prezent, conform criteriilor medico-psihosociale aprobate prin Ordinul 762/2007 al M.M.F.E.S. nu pot fi încadrate în grad de handicap, în condiţiile în care, tulburările funcţionale determinate de aceste afecţiuni sunt aceleaşi: bolnavii se pot deplasa cu sprijin sau sunt dependenţi de un mijloc de transport adecvat (cadru, scaun rulant, alte dispozitive) sau sunt imobilizaţi la pat iar în cele mai multe cazuri nu se pot autoservi şi necesită sprijin şi îngrijire permanente.

Astfel, suntem în situaţia în care dintre două persoane cu acelaşi diagnostic, una să fie persoană cu handicap şi să beneficieze de facilităţile oferite de legislaţia în vigoare, iar cealaltă nu, criteriul de selecţie fiind perioada de timp în care a suferit accidentul vascular, respectiv anterior sau ulterior anului 2008.

Pe de alta parte unele accidente vasculare cerebrale au urmari neurologice grave cum ar fi dementa din cauza vasculara. Practic stadiul de deteriorare mentala este acelasi ca si in cazul dementei senile – care se incadreaza in grad de handicap-  cauza face insa diferenta intre incadrare sau nu in grad de handicap. Este ilogic in acest context ca dementa din cauza vasculara sa nu intre la grad de handicap, in timp ce dementa senila da.

Funcţiile mentale – consider că este necesară accentuarea rolului componentei sociale în stabilirea gradului de handicap, deoarece de cele mai multe ori, persoanele diagnosticate cu întârziere uşoară/moderată/accentuată/severă în dezvoltarea mintală, se află în situaţii de risc determinate şi de lipsa resurselor umane sau de suportul familial neadecvat, lipsa resurselor materiale sau condiţiile improprii de locuit şi lipsa resurselor finaciare.

Evaluarea gradului de handicap în afectarea unor funcţii metabolice”, în ceea ce priveşte diabetul zaharat tip I, unde debutul trebuie să fie până la vârsta de 26 de ani, propunem ca, pentru persoanele care îndeplinesc criteriul de încadrare, dar la momentul evaluării au vârsta mai mare de 26 de ani, încadrarea în grad de handicap să se realizeze exclusiv pe baza afecţiunii mai sus menţionate şi nu pe baza complicaţiilor ce apar din cauza acestei boli.
 
In acest context va rog doamna ministru sa  intreprindeti masurile care se impun pentru imbunatatirea acestui ordin, pentru a da o sansa acestor persoane care sufera si care au nevoie in adevaratul sens al cuvintului de sprijinul nostru al tuturor.

In speranta ca vocea acestor persoane se va face auzita solicit raspuns scris din partea dumneavoastra.


Cu deosebită consideraţie,
Senator Doina Elena Federovici

politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web