Dorohoi News Logo

Deputatul PSD Andrei Dolineaschi propune ca parlamentarii să nu mai poată migra de la un partid la altul fără acordul celor care i-au ales

Deputat Andrei Dolineaschi

Deputatul PSD Andrei Dolineaschi a reinițiat, astăzi, 27 mai a.c., în Parlament o propunere legislativă pentru combaterea migrației politice, astfel încât trecerea unui parlamentar de la un partid la altul să nu poată avea loc decât cu acordul alegătorilor exprimat în baza unui referendum organizat în colegiul respectivului deputat sau senator.

Pentru susținerea inițiativei sale, deputatul PSD a invocat articolul 2, alineatul 1 din Constituție conform căruia suveranitatea poporului român se exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte.

„Migrația de la un partid la altul alterează modul în care s-a constituit Parlamentul, ca organ reprezentativ prin care se exercită suveranitatea poporului Român. E vorba așadar de o uzurpare a acestei suveranități, pentru că un mandat care schimbă modul în care s-a constituit Parlamentul contravine voinței alegătorilor”, a declarat Andrei Dolineaschi.

În expunerea de motive a propunerii legislative, deputatul PSD face distincția dintre legitimitatea mandatului de parlamentar și exercitarea acestui mandat. Astfel, se arată că observațiile anterioare ale Curții Constituționale pe acest subiect au vizat doar exercitarea mandatului, respectiv faptul că interzicerea migrației ar permite unui partid politic să oblige  un parlamentar să-și exercite votul într-un fel sau altul.

Spre deosebire de abordările anterioare, propunerea deputatului Dolineaschi are în vedere legitimitatea mandatului de parlamentar care este dată de votul cetățenilor. Așadar, tot cetățenii trebuie să se pronunțe atunci când un parlamentar decide să își schimbe calitatea de membru al unui partid sau de candidat independent.

În acest sens, reprezentantul PSD propune organizarea unui referendum în colegiul parlamentarului care decide să-și părăsească partidul care i-a susținut candidatura în alegeri. În cazul în care, alegătorii vor vota în favoarea celui care migrează rezultă că aceștia apreciază într-o măsură mai mare calitățile personale ale parlamentarului respectiv decât apartenența sa politică. Dacă însă vor vota împotrivă rezultă că pentru alegători apartenența politică a respectivului parlamentar a reprezentat un element determinant în decizia de a-l vota.

Mandatul parlamentarului care își părăsește partidul ar urma să fie suspendat până la pronunțarea electoratului prin referendum, la fel ca și în cazul referendumului pentru demiterea președintelui.


DorohoiNews.ro
politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web