Senatorul PSD, Doina Elena Federovici, a făcut luni, 7 octombrie 2013, o interpelare, adresată ministrului sănătății Eugen Gheorghe Nicolaescu. Interpelarea se referă la reducerea bugetului pentru asistența medicală stomatologică, o măsura deficitară pentru sănătatea populației României.
Vă prezentăm conținutul interpelării
Stimate domnule ministru,
Masura prin care s-a stabilit reducerea bugetului pentru asistenta medicala stomatologica in acest an afecteaza din pacate cele mai vulnerabile categorii sociale – copii, varstnici, beneficiarii legilor speciale.
Este clar ca subfinantarea ramane cea mai mare problema a sistemului sanitar. Din bugetul alocat pentru anul 2013, cea mai mare parte a fondurilor au fost directionate catre plata arieratelor, datorate efectelor negative ale deciziilor de management din anii trecuti. Insa, cu toate acestea, este injust ca aceste categorii sa nu beneficieze in continuare de drepturile ce li se cuvin, drepturi stabilite de legislatia in vigoare.
In acest sens, va rog, domnule ministru, sa-mi comunicati care este politica institutiei pe care o conduceti in ceea ce priveste corectarea nedreptatilor savarsite prin aplicarea acestei masuri si daca aveti intentia de a gasi solutii ca macar populatia de varsta scolara si pensionarii sa beneficieze in continuare de asistenta medicala stomatologica, avand in vedere si faptul ca judetul Botosani este unul dintre cele mai sarace judete ale tarii, lucru care se resfrange asupra posibilitatilor celor mentionati mai sus de a-si asigura aceasta atat de necesara asistenta stomatologica.
Pe de alta parte, se vorbeste tot mai mult de o posibila rectificare bugetara. Din aceasta perspectiva, Ministerul Sanatatii intentioneaza sa revizuiasca bugetul, in sensul alocarii fondurilor necesare desfasurarii activitatilor din domeniul stomatologiei. Avand in vedere ca in prezent este in lucru bugetul pentru anul viitor, va rog, domnule ministru, sa-mi comunicati daca pentru anul 2014 intentionati realizarea unui “Program national de preventie in asistenta medicala stomatologica”?
Procesul de reorganizare al Ministerului Sanatatii si al institutiilor din subordinea acestuia va determina o realocare a resurselor financiare din sectorul administrativ catre sectorul curativ, astfel incat in cadrul aceluiasi buget alocat sa se poata solutiona un numar sporit de probleme de sanatate, inclusive cele mentionate?
Solicit raspuns scris.
Cu deosebită consideraţie,
Senator,
Doina Elena Federovici