Dorohoi News Logo

Senatorul Doina Federovici - Legea parteneriatul public-privat a fost adoptată de Senatul României

FOTO DOINA FEDEROVICI

Legea urmareste implementarea unui cadru legislativ in masura sa asigure conlucrarea eficienta a sectorului public si sectorului privat pentru realizarea de proiecte de investitii publice.

Parteneriatul public privat vizeaza atat atenuarea presiunii imediate asupra finatelor publice prin realizarea unor proiecte publice, intr-o prima etapa, cu finantare privata, cat si cresterea eficientei serviciilor publice ca urmare a valorificarii expertizei din sectorul privat. Pe de alta parte, participarea sectorului public in cadrul unui proiect poate oferi garantii importante in structura modelului financiar, inclusiv sub aspectul integrarii unor importante beneficii sociale sau de mediu in cadrul proiectului.

„Contractele de parteneriat public-privat pot implica, dupa caz, finantarea, constructia, renovarea, gestionarea sau intretinerea unor bunuri prin intermediul carora se pun la dispozitia publicului anumite servicii publice. In plus, combinarea capacitatilor si resurselor publice si private poate contribui la procesul de relansare economica” a declarat senatorul PSD Doina Federovici.

Legea reglementeaza incheierea si derularea parteneriatului public-privat, avand ca obiectiv imbunatatirea si clarificarea cadrului legislativ aplicabil proiectelor de investitii publice. Domeniul de aplicare al legii permite delimitarea de domeniul de aplicare al  Ordonantei de urgenta a Guvernului nr 34/2006, precum si diferentierea intre concesiune si parteneriat public-privat.

Principalele modificari avute in vedere vizeaza modul de initiere al proiectului de parteneriat public-privat, modul de finantare a investitiilor, parteneriatul public privat institutional si cel contractual, modul de constituire a societatii de proiect, posibilitatea utilizarii fondurilor publice si a celor europene, regimul bunurilor si regimul garantiilor ce pot fi constituite de campania de proiect, prevederile din continutul contractului de parteneriat public-privat, clauzele minimale ale contractului si durata acestuia.

„Demersul legislativ aprobat de Senat creeaza cadrul juridic adecvat in vederea atragerii de resurse financiare private pentru realizarea de proiecte publice, atragerea de investitii straine, crearea de locuri de munca, imbunatatirea performantelor sectorului public in implementarea de proiecte publice, reducerea presiunii imediate asupra finantelor publice, identificarea de noi posibilitati de atragere de fonduri europene, ce constituie bune practici recunoscute la nivelul UE si care, insa, nu au fost socotite la elaborarea Legii 178/2010 privind parteneriatul public privat” sustine senatorul Doina Federovici.

Finantarea investitiilor care se vor realiza in cadrul proiectelor de parteneriat public-privat se vor putea asigura, dupa caz, integral din resurse financiare asigurate de partenerul privat sau din resurse financiare asigurate de partenerul privat impreuna cu partenerul public.

In Uniunea Europeana proiecte de parteneriat public-privat au fost dezvoltate in multe domenii cum ar fi sectorul transporturilor, mediului, in domeniul realizarii de infrastructuri publice.

La nivelul legislatiei nationale, proiectul de lege abroga in integralitate prevederile Legii parteneriatului public-privat nr 178/2010.

 

DorohoiNews.ro



politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web