Europarlamentarul Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din cadrul Parlamentului European, a adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene cu privire la continuarea si finalizarea procedurii de revizuire a listei cu aditivii alimentari permisi la nivel european pentru preparatele din carne.
Regulamentul UE nr. 1129/2011, intrat in vigoare la data de 1 iunie 2013, stabileste in cadrul Anexei II aditivii alimentari autorizati la nivel european pentru categoria preparatelor din carne. Acest regulament afecteaza in mod direct produsul specific romanesc „mititei”, intrucat printre aditivii care nu au mai fost autorizati se regasesc si anumiti aditivi folositi in mod traditional la prepararea pastei de mici.
Romania, prin Asociatia Romana a Carnii si autoritatile guvernamentale, a facut imediat demersurile necesare solicitand Comisiei ca produsul „mititei” sa fie inclus in categoria produselor traditionale care nu sunt supuse acestui regulament, alaturi de burger si de carnatul spaniol chorizo. In urma solicitarilor venite din partea Romaniei, dar si a altor state membre, Comisia a fost de acord sa revizuiasca Regulamentul nr. 1129/2011 anuntand disponibilatea de a finaliza acest proces pana la sfarsitul anului 2013.
„In luna septembrie 2013 Comisia a informat statele membre ca exista o deviere de la calendarul initial si ca procedura de revizuire va fi prelungita, dar pana la aceasta data nu avem inca un termen limita precis. Data fiind importanta pentru Romania a modificarii cat mai rapide a listei aditivilor alimentari permisi, am considerat necesar sa-i solicit Comisiei Europene, printr-o intrebare scrisa, sa precizeze care sunt motivele intarzierii procedurii de revizuire a acestui regulament si care este termenul de finalizare preconizat”, a declarat europarlamentarul Minodora Cliveti.