Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, al carui membru este europarlamentarul Minodora Cliveti, a analizat in cadrul sedintei de lucru situatia propunerii de directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind punerea in aplicare a Directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii, act legislativ destinat intreprinderilor care detaseaza in mod temporar lucratori intr-un alt stat membru decat cel a carui legislatie guverneaza raportul de munca.
Obiectivul directivei este de a concilia exercitarea libertatii fundamentale de a presta servicii transfrontaliere cu asigurarea protectiei adecvate a drepturilor lucratorilor detasati temporar in strainatate in acest scop.
Actul normativ isi propune sa aduca o imbunatatire reala si semnificativa fata de situatia existenta in prezent, incercand sa ofere o protecţie sporita lucratorilor detasati, avand in vedere ca datele actuale arata vulnerabilitatea acestora atunci cand angajatorul este de rea credinta.
Propunerea se afla in prezent in negociere la nivelul institutiilor europene, punctele sensibile referindu-se in special la masurile de control pe care trebuie sa le ia statele membre in ceea ce priveste lucratorii detasati si la aspectele legate de relatiile de subcontractare, cu precadere la raspunderea individuala si solidara.
Astfel, se are in vedere stabilirea unei liste clare de masuri administrative si de control care trebuie utilizata de organismele de control dintr-un stat membru atunci cand verifica o companie care detaseaza lucratori. Aceste masuri au ca scop sa impiediece autoritatile dintr-un stat membru sa impuna masuri aleatorii, care ar impovara companiile care detaseaza lucratori din alte state membre.
De asemenea, este importanta instituirea unui sistem de responsabilitate individuala si in solidar, general, care sa prezinte sanctiuni efective si proportionate impotriva contractorului in situatia in care lucratorii au dificultati in a-si obtine drepturile. Totodata, se doreste combaterea cazurilor de abuz impotriva lucratorilor detasati, oferind in acelasi timp flexibilitate statelor membre sa isi mentina sistemele de responsabilitate individuala si in solidar deja functionale.
"Avand in vedere ca acest raport important este preconizat a fi aprobat in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg din luna aprilie, sper ca negocierile care sunt in plina desfasurare sa se concretizeze prin a stabili un set fundamental de conditii de munca si de incadrare in munca bine definite, care trebuie respectate de catre prestatorul de servicii din tara gazda pentru a asigura o protectie reala a lucratorilor detasati", a concluzionat Minodora Cliveti.