Europarlamentarul Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, a depus in sesiunea plenara de la Strasbourg o declaratie scrisa cu privire la propunerea de directiva a Parlamentului European si a Consiliului referitoare la punerea in aplicare a Directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii.
„Textul actual aduce o valoare adaugata reala si semnificativa fata de situatia existenta in prezent, care se poate caracteriza prin lipsa de transparenta pentru furnizorii de servicii, protectie scazuta pentru lucratorii detasati si cooperare administrativa greoaie. Pentru Romania, in ceea ce priveste identificarea unei detasari reale si prevenirea abuzurilor si eludarilor, este important sa se obtina o lista de criterii cat mai clare si inchise, astfel incat sa se evite situatii de aplicare diferita a respectivelor criterii in statele membre diferite, care sa fie daunatoare prestatorilor.
De asemenea, sustin cu tarie existenta unei liste clare de masuri administrative si de control care trebuie utilizata de organismele de control dintr-un stat membru atunci cand verifica o companie care detaseaza lucratori, un set comun de reguli clare avantajand companiile, oferindu-le totodata un cadru juridic stabil. Astfel, sunt impiedicate autoritatile dintr-un stat membru sa impuna masuri aleatorii, care sa impovareze companiile care detaseaza lucratori din alte state membre”, a declarat europarlamentarul roman.
„Totodata, as dori sa fac o precizare cu privire la ceea ce am auzit din partea unor partide de extrema dreapta de la nivel european, si anume ca lucratorii detasati sunt de cele mai multe ori confundati cu lucratorii migranti din exteriorul spatiului Uniunii Europene. Trebuie folositi cu atentie cei doi termeni de lucratori "detasati" si "migranti" pentru a nu afecta cadrul legal al mobilitatii in spatiul Uniunii”, a concluzionat Minodora Cliveti.