Preşedintele Traian Băsescu încearcă să unească, cu orice preţ, dreapta politică împotriva PSD şi a lui Victor Ponta. Pentru aceasta, i-a propus liderului PDL, Vasile Blaga o fuziune a democrat-liberalilor cu Partidul Mişcarea Populară. Liderul PDL i-a cerut să discute după alegerile europarlamentare.
„Eu l-am prevenit pe Vasile Blaga încă de la sfârşitul anului trecut, l-am chemat la mine. I-am spus: 'Vasile, mai bine ar fi să te gândeşti să faceţi o fuziune cu PMP-ul ăsta încă neînregistrat.' A spus: 'Nu, discutăm după europarlamentare'. Foarte bine, Vasile. Du-ţi crucea atunci şi dă perspective partidului. Elena Udrea s-a dus de trei ori la el pe acelaşi subiect. A refuzat orice discuţie cu privire la o fuziune între cele două partide. Acum PMP ce trebuie să facă, să spună: 'Vasile Blaga, ia şi bruma asta de electorat pe care o avem noi ca să nu se supere Vasile Blaga?“, a afirmat Băsescu, citata de ROMÂNIA LIBERĂ.
El a arătat că şi-ar dori ca PMP să fie un partid nou care în 2016 să se bată pentru câştigarea alegerilor parlamentare. Comentând declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, preşedintele PDL, Vasile Blaga, susţine că Traian Băsescu încearcă să rupă PDL a doua oară prin ceea ce susţine, în folosul PSD şi PMP, iar şeful statului încearcă să convingă că românii „mor de nerăbdare“ să o voteze pe Elena Udrea, dar analizele arată contrariul, anunţă CURENTUL.
În acest timp, PMP suflă în ceafa PDL, susţine ADEVĂRUL. Ruperea USL şi înregistrarea oficială a partidului prezidenţial au reconfigurat scena politică – arată un sondaj INSCOP Research, privind intenţia de vot la alegerile europarlamentare. PSD cunoaşte o uşoară creştere, de trei procente, ajungând la 40,7%, iar PNL cunoaşte o scădere tot de trei procente, ajungând la 16,9%. Partidul Mişcarea Populară şi-a dublat practic zestrea electorală – de la 4,6 la 10,2%. PMP ajunge astfel al patrulea partid, în urma unui PDL care a coborât de la 17,5 la 11,3%. Ar mai trece pragul electoral UDMR şi Forţa Civică.
Premierul Victor Ponta a afirmat duminică seara, că USD va avea un candidat propriu la alegerile prezidenţiale, în cazul în care PNL nu va dori refacerea USL şi revenirea la guvernare. Prim-ministrul a ţinut să precizeze, după cum remarcă PUTEREA, că „la nevoie“ la intra în cursa pentru scaunul de la Cotroceni. Victor Ponta a susţinut că există două variante, şi anume refacerea USL şi desemnarea unui candidat comun la alegerile prezidenţiale, sau un candidat USD.
„După 25 mai eu o să adresez o invitaţie oficială PNL de a reveni în USL, la guvernare, în baza acordului USL să avem un candidat comun, cel mai bun candidat, conform sondajelor. Dacă nu se poate acest lucru şi PNL va merge singur şi separat, atunci PSD- PC-UNPR vom desemna candidatul care să mergă şi evident, nu exclud ca la nevoie să fiu eu acela“. Premierul, observă EVENIMENTUL ZILEI, a refuzat să nominalizeze eventuali candidaţi pentru funcţia de prim-ministru în cazul în care el va deveni preşedinte.
În acest timp, preşedintele Traian Băsescu se declară convins că liderul PSD, Victor Ponta, nu va fi succesorul său şi a anunţat că va face tot posibilul pentru a-i convinge pe români să nu-l voteze la alegerile prezidențiale, anunţă CRONICA ROMÂNĂ.
Preşedintele a ţinut să precizeze şi ce anume va face după ce îşi va încheia mandatul. El a anunţat că va deveni consultant activ al Partidului Mişcarea Populară. „După ce îmi voi termina mandatul voi fi consultant PMP, nu am nevoie de funcţie'', a declarat Traian Băsescu. Şeful statului a mai spus, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, că Partidul Mişcarea Populară nu a crescut în sondaje datorită susţinerii sale, ci a înscrierii Elenei Udrea în formaţiune.