O formatiune politica de doar 6-7% a ajuns, intr-un fel sau altul, sa decida soarta Romaniei. PD-L se afla intre ciocan si nicovala.
Pe de-o parte, "independentii" cu iz de mercenari, frustrati politici care nu au primit ce si-au dorit in partidul mama, dar care si-au descoperit valorile in UNPR si-n "interesul national" pe care acesta il pazeste la guvernare.
De cealalta parte se afla un adevarat ciocan politic, UDMR. O formatiune care de 14 ani isi vaneaza interesele cu o luciditate si un sange rece demne de admirat. UDMR poate fi considerata o lectie despre cum sa obtii maximul de profit cu minimul de reprezentativitate.
Dupa ce CCR a pus cruce asumarii raspunderii Guvernului pe Legea educatiei, liderii UDMR au rabufnit. Pentru ca sunt constienti de importanta celor 6-7 procente din Parlament, reprezentantii maghiarilor au pus piciorul in pragul PD-L si au cerut tot ce iti doresc mai mult. Legea educatiei in forma actuala asumata de Executiv.
"In acest moment avem o criza serioasa a Coalitiei. (...) Daca reusim sa deblocam Legea educatiei, putem sa mergem mai departe cu actuala coalitie, daca nu reusim, nu cred ca UDMR ar putea sa mearga mai departe (...)". Un santaj mai fatis, o amenintare mai directa nici ca se putea face. Poate doar UNPR, cei care vegheaza doar "interesul national", ar fi putut sa emita ceva similar.
Exemplul pe care il ofera UDMR jucandu-si soarta la guvernare pe cartea lui "totul sau nimic" ar trebui sa fie un moment de reflectie pentru toate partidele. Ar putea invata si ele cum sa faca ca interesele personale sa coincida cu cele ale electoratului. UDMR pluseaza ca la Poker. Nu este un bluf, caci amenintarea este serioasa pentru PD-L. Este o cacealma doar pentru celelalte partide.
Procentele UDMR-ului raman aceleasi, indiferent de configuratia partidelor care vor forma viitoarea majoritate guvernamentala. Aici abia ajungem in punctul cel mai interesant al jocului facut de UDMR. Pentru a-si intari amenintarea, pentru a deveni si mai infricosatori si pentru a fi luati si mai mult in serios, liderii maghiarilor vin si spun ca "hotararea care s-a luat este sa nu intram la guvernare cu pesedistii si liberalii, ci sa se faca alegeri anticipate".
Avem dimensiunea exacta a ceea ce isi doreste UDMR cel mai mult. Ei nu vor sa iasa de la guvernare, caci altfel ar insemna ca se supun riscului de a nu mai intra in Parlament, potrivit rezultatelor sondajelor de opinie. In topurile electoratului, UDMR se situeaza in prezent undeva in jurul a 3% din preferintele celor care ar vota la viitoarele alegeri.
Asadar, cum sa te aventurezi in ape tulburi, cand tu nu stii daca mai prinzi sau nu din nou Parlamentul? Cand stii foarte bine ca imaginea ta e asociata cu cea a "taietorilor" de salarii si pensii, nu invoci alegerile anticipate. Ca strategie de santaj este insa perfect. Ceea ce urmareste UDMR este un soc puternic administrat PD-L-ului, pentru a-l scoate din amortirea linistii date de majoritatea de moment din Parlament.
UDMR stie ca fiecare parlamentar ar face ORICE pentru a evita alegerile anticipate, iar prin acest cosmar nu vrea nimeni sa treaca acum. De aceea, pe langa amenintarea cu iesirea de la guvernare, daca cumva acesta nu i-a speriat destul pe cei de la PD-L, UDMR a aruncat o pisica moarta si in curtea celor de la PSD si PNL, pentru o mai atenta chibzuire a votului pe Legea educatiei ca va veni si din partea lor.
Cu lipsa de optiuni evidenta din prezent, toate partidele se vad legate de maini si de picioare in fata sarjelor venite dinspre UDMR. Vor avea curaj toate sa spuna un "pas" clar UDMR-ului? Sau vor merge mai departe intr-un compromis general, unde toata lumea urmareste "interesul national", insa doar UDMR realizeaza concret ceva pentru ai sai.
sursa: ziare.com