Au aplaudat promulgarea Legii finanţării partidelor, dar cer schimbarea normelor de aplicare. Procedura de decontare de la buget a banilor cheltuiţi în campaniile electorale de anul viitor va fi una greoaie şi încărcată de birocraţie. Asta susţin trezorierii formaţiunilor politice care se plâng că Autoritatea Electorală Permanentă a complicat legea în loc s-o facă simplu de aplicat.
Partidele vor putea deconta de la buget banii cheltuiţi în campaniile electorale începând de anul viitor, dar procedura va fi dificilă. De exemplu, cine depăşeşte plafonul de cheltuieli stabilit de lege riscă să piardă banii de la stat. În plus, candidaţii nu pot să primească donaţii prin SMS sau online, ci doar prin tranzacţie bancară. Una dintre norme prevede ca donaţiile mai mari de 25.000 de lei pentru un candidat sau un partid aflat în campanie electorală să fie parafate la notar.
„Nu pot să fiu de acord cu AEP când îmi solicită ca tot ceea ce înseamnă sumă de peste 25 de mii de RON să fie făcută prin act autentificat, asta înseamnă la notar, deci costuri suplimentare, atâta timp cât toate datele donatorului sunt încărcate electronic şi devin publice, mi se pare o birocraţie suplimentară”, a declarat Mircea Drăghici, trezorier PSD. În plus, Drăghici a mai contestat şi faptul că potrivit normelor de aplicare a legii, dacă un partid depăşeşte plafoanele de cheltueli stabilite, acesta nu va mai beneficia de decontarea campaniei de la bugetul de stat.
„Dacă la depunerea documentelor contabile se constată inadvertenţe din punctul de vedere al încadrării pe lege a plafoanelor, atunci candidaţii, respectiv partidul politic, să nu mai primească de la stat niciun ban. Ceea ce mi se pare absolut absurd. Trebuie eliminată, aşa cum se face de exemplu la fonduri europene - se depun cronologic facturi de lucrări, cele care sunt considerate neeligibile sunt eliminate şi acele sume sancţionate prin neplata lor”, a susţinut deputatul. Integral în Jurnalul Naţional