Distinși colegi,
Comisia de Cod electoral a dat raport favorabil proiectului de lege privind votul prin corespondenţă în forma tehnică redactată de Autoritatea Electorală Permanentă, urmând ca proiectul să fie discutat în procedură deurgență sătămâna viitoareîn plenul Senatului.
Deși ne aflăm în această etapă a procedurii parlamentare, vreau să spun câteva lucruri despre cum a început epopeea legii votului prin corespondenţă, despre cum a evoluat acest proiect în ultimele luni şi în ce situaţie ne găsim astăzi.
În luna mai, Partidul Social Democrat a decis să ofere preşedinţia acestei comisii speciale pentru elaborarea legii votului prin corespondenţă colegilor de la Partidul Național Liberal pentru a demonstra astfel că susținem demersul preşedintelui României şi totodată dorim să ne implicăm activ în elaborarea acestui proiect de lege.
După câteva luni, am constatat cu toţii că, sub preşedinţia PNL-ului, această comisie n-a produs nimic constructiv în afara discuţiilor sterile și declarațiilor politice demagogice pe această temă.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, PNL a renunţat la preşedinţia acestei comisii, blocând astfel lucrările prin amânarea desemnării unui înlocuitor.
Opinia noastră, exprimată public la acel moment, a fost că PNL-iștii nu au dorit niciodată realizarea acestui proiect de lege şi, în loc să participe la lucrările acestei comisii, să desemneze un înlocuitor în vederea finalizării legii privind votul prin corespondență, atât de așteptată de toată lumea, au preferat, iată, să poarte banderole pe braţ.
Cu maturitatea de care a dat dovadă de fiecare dată în momente dificile, PSD a decis să-şi asume preşedinţia Comisiei de Cod electoral, solicitând birourilor permanente convocarea plenului reunit al acestei comisii.
Președintele desemnat a primit misiunea de a prezenta membrilor un proiect de lege şi de a-l transmite urgent la Autoritatea Electorală Permanentă, această instituție urmând să retransmită proiectul cu completările şi observaţiile ulterioare, astfel încât să finalizăm într-un timp foarte scurt acest proces, lucru care s-a și întâmplat, de altfel.
Trebuie făcute aceste precizări întrucât, deși ne-am manifestat deschiderea față de colegii liberali pentru a purta un dialog politic real care să aibă ca obiect un schimb constructiv de idei pe tema votului prin corespondență, nu ne vom ralia demersurilor PNL-iste de a bloca iniţiative de importanță majoră prin neparticipare.
Dacă liberalii nu vor da curs invitației noastre de a lucra împreună la elaborarea unor legi importante, nu ne rămâne decât opțiunea de a duce singuri, la bun sfârșit, finalizarea și adoptarea acestor legi care vin ca răspuns la anumite probleme stringente cu care românii se confruntă.
Așadar, rămâne întrebarea firească în ce măsură liberalii și-au dorit cu adevărat elaborarea unei legi privind votul prin corespondență, în condițiile în care aceasta ar fi putut fi deja promulgată până acum dacă ar fi existat o voință politică reală….
Vă mulțumesc!