Dorohoi News Logo

Simpozion cu tema „Eminescu și învățământul” organizat de către Departamentul de Educație al PSD Botoșani

psd botosani

Cu ocazia sărbătoririi a 166 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, vineri, 15 ianuarie, Departamentul de Educație al Partidului Social Democrat - Botoșani a organizat un simpozion cu tema „Eminescu și învățământul” al cărui amfitrion a fost inspectorul școlar general, Mihaela Huncă. La simpozion au participat, alături de cadre didactice din județul Botoșani, senatorul Doina Federovici și fostul ministru al Culturii, deputatul Ioan Vulpescu.

Simpozionul nu a vizat o abordare exhaustivă a pedagogului Eminescu, ci, mai cu seamă, o introducere în scrierile sale dedicate problemelor de pedagogie, psihologie școlară, predare inovativă și eficientizare educațională. Participanții la dezbatere au constatat că multe dintre carențele sistemului educațional identificate de Mihai Eminescu în perioada în care a ocupat funcția de revizor școlar sunt, în unele locuri, încă prezente: indolența și abuzurile administrației locale, încadrări care evită principiul competenței și al meritocrației, superficialitatea, lipsa școlilor în mediul rural, absenteismul și, poate cea mai serioasă maladie, lipsa calității în educație.

Plecând de la procesele-verbale de inspecție întocmite de Mihai Eminescu și de la publicistica sa dedicată educației, Mihaela Huncă a subliniat trei aspecte fundamentale pe care timpul și cei în drept nu au reușit încă să le modifice, din 1875 până în prezent: învățarea mecanică - bazată exclusiv pe memorare, programa școlară încărcată și salarizarea profesorilor.

„Poate una dintre frumoasele enigme ale noastre, ale românilor, este aceea că nici până astăzi nu au fost stabilite, fără drept de tăgadă, coordonatele complexității lui Mihai Eminescu. În fața unei dileme similare ne aflăm și atunci când vorbim despre identitatea națională. Certă, în ambele situații, rămâne imposibilitatea îngrănițuirii și, poate de aceea, nu putem frânge binomul Eminescu-conștiință națională, care ne definește de dincolo de timp” a concluzionat Mihaela Huncă.

politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web