Dorohoi News Logo

Surpriza toamnei: Parlament cu doar trei partide

parlament

Seria scenariilor (scrise în interior sau în exterior) referitoare la perioada post-alegeri 2016 s-a îmbogăţit cu unul mai radical decât toate celelalte. Conform acestuia, în viitorul Parlament urmează să intre doar trei partide: PSD, PNL şi UDMR. O astfel de formulă redusă va simplifica într-adevar lucrurile: în funcţie de scor (sau de sfori), PSD sau PNL se aliază cu UDMR şi uite aşa se face o majoritate parlamentară fără dureri de cap, fără şantaje şi fără dosare.

Goniţi din propriile partide de DNA sau de liderii puşi în ultimii ani, vechii politicieni au refuzat să depună steagul şi în schimb au făcut pui. Respectiv au înfiinţat noi partide cu care speră să intre din nou în Parlament. Partide care, afirmă NAŢIONAL, deşi au făcut ceva valuri la alegerile locale, nu dau semne că vor rupe gura târgului la parlamentare. În atare situaţie, este posibil ca doar PSD, PNL şi UDMR să depăşească pragul electoral, necunoscute gen USR, ALDE sau PMP rămânînd la uşa parlamentului. Toată urzeala a fost inspirată de sondajele în care noile partide abia depăşesc pragul minim de 5%, ceea ce înseamnă că nu au scapat din zona marjei de eroare – 3%.

Deocamdată fostul lider PSD Mircea Geoană este curtat intes de partid. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că şi-ar dori ca Mircea Geoană să "joace un rol în sau lângă" partidul său. După ce l-a exclus, alături de Victor Ponta din PSD în 2014, Dragnea a spus, într-un interviu citat de COTIDIANUL, că Geoană este un om cu foarte multă experienţă şi expertiză şi că încearcă să-i propună o viitoare colaborare. „Dincolo de divergenţele pe care le-a avut şi cu mine, şi cu Victor Ponta (...), eu aş vrea ca Mircea Geoană să joace un rol, o să încerc să mai am o întâlnire cu dumnealui şi, dacă reuşim să găsim o variantă să fie acceptabilă şi de o parte şi de alta, mi-aş dori ca Mircea Geoană să joace un rol în sau lângă PSD“, a declarat Liviu Dragnea.

Social-democratul a mai spus şi că nu crede că PSD va încheia alianţe preelectorale, dar cu siguranţă va coopta la guvernare şi ale formaţiuni politice, prima opţiune fiind ALDE. În context, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ, a menţionat că deocamdată nu se poate vorbi despre o alianţă postelectorală cu UDMR, deşi PSD a avut o „colaborare foarte bună" cu această formaţiune politică şi a exclus orice posibilă alianţă cu PNL.

Pe de altă parte, preşedintele PSD, citat de GÂNDUL, susţine că ”este exclus ca PSD să îl susţină pe Dacian Cioloş” pentru funcţia de prim-ministru după alegeri, avertizând că nimeni nu poate refuza ”un partid care vine la Cotroceni cu o majoritate clară”. ”Cred că va fi greu, dacă nu imposibil, pentru cineva să refuze un partid care vine la Cotroceni cu o majoritate clară. Practic, PSD va considera că a câştigat alegerile doar dacă va avea premierul. Sper din toată inima să avem peste 50% şi să mergem la Cotroceni cu varianta de premier. Este exclus ca PSD să îl susţină pe Dacian Cioloş”, a scris Dragnea pe Facebook.

Deja a apărut şi primul ministru tehnocrat din cabinetul lui Cioloş care doreşte să intre în politică. Sorin Chelmul a explciat că şi-a datd emisia din funcţia de secretar general al Guvernului pentru că intenţionează să candideze la alegerile parlamentare din această toamnă. „Am decis să părăsesc prim-planul activităţii guvernamentale şi din respect pentru angajamentul actualului guvern de a se menţine apolitic şi de a nu lăsa responsabilităţile administrative să interfereze cu campania electorală'', a declarat, pentru ADEVĂRUL, Sorin Chelmu. Chelmu nu a precizat formaţiunea politică din partea cui va candida, nici dacă vizează un mandat de senator sau deputat. Chelmu a precizat că respectă decizia premierului, care le-a transmis miniştrilor că, dacă vor să candideze la alegerile parlamentare, vor trebui să părăsească echipa guvernamentală.

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat că în mod cert nu va candida la alegerile parlamentare şi nu doreşte să revină în politică, dar va rămâne apropiat de această scenă. „Viitorul Guvern va fi un Guvern care va rezulta după alegeri, va fi un Guvern politic. (...) Probabil că nu o să mă îndepărtez foarte tare de scena politica, dar cu siguranţă nu candidez la aceste alegeri. Nu mai revin la în politică, decât în această ipostază în care am fost într-un Guvern independent", a spus Dîncu. EVENIMENTUL ZILEI aminteşte că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat, luni, dacă îl vede pe Vasile Dîncu în poziţia de premier, susţinut de PSD, însă nu a dorit să comenteze posibilitatea, afirmând că este prea devreme pentru a discuta despre nume.

După ce s-au delimitat public de premierul Dacian Cioloş, liderii PNL caută acum în interiorul partidului variante pentru propunerea de premier. Pe lista scurtă a liberalilor se regăsesc, după cum susţine JURNALUL NAŢIONAL, câţiva dintre primarii care au performat în teritoriu, unul dintre ei urmând să fie alesul partidului pentru a prelua Palatul Victoria în cazul în care PNL va câştiga alegerile parlamentare şi va reuşi să facă majoritatea după alegerile din decembrie. Unul dintre primarii cel mai bine cotaţi în interiorul partidului este actualul edil al Aradului, Gheorghe Falcă, nimeni altul decât finul fostului preşedinte Traian Băsescu.

În calcule ar putea intra şi fostul premier Emil Boc, cel care a obţinut în iunie al patrulea mandat ca primar al Clujului. Alegerea lui Boc ar stârni însă discuţii aprinse din cauza apropierii de fostul preşedinte Traian Băsescu şi măsurile adoptate în timpul crizei.

politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web