Dorohoi News Logo

Bilanțul deputatului Răzvan Rotaru la finalul primului an de mandat

razvan-rotaru

La nivel legislativ: inițiative în domeniul administrației publice, educației, fiscalității și protecției mediului

La nivel local: organizarea de dezbateri și consultări pentru promovarea programelor de sprijinire a tinerilor antreprenori

Cu ocazia sfârșitului actualei sesiuni legislative, Răzvan Rotaru și-a făcut un bilanț după primul an de mandat în Parlamentul României. Astfel, deputatul social democrat a elaborat alături de colegii săi 33 de inițiative legislative, a susținut 27 de declarații politice, a adresat 45 de întrebări și interpelări autorităților centrale pentru rezolvarea mai multor probleme de la nivel local și promovarea unor măsuri pentru integrarea tinerilor pe piața muncii la nivel național și a avut 28 de luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților.

„Prioritatea mea pentru mandatul de parlamentar este să fac tot ce ține de mine pentru a da o șansă tinerilor români să aibă un loc de muncă bine plătit și să-și formeze o familie aici în țară și nu să plece să lucreze în străinătate. M-am ținut de cuvânt și am oferit consiliere la cabinetul parlamentar tuturor celor care au dorit să aplice la programul Start-up Nation România. Astfel, am avut în Botoșani, 190 de proiecte depuse pentru finanțare în cadrul acestui ajutor de stat. Totodată, județul Botoșani a fost locul I pe țară la dinamica de creștere a firmelor nou înființate în primele 6 luni din 2017 comparativ cu 2016”, a declarat Răzvan Rotaru.

În urma solicitărilor pe care deputatul botoșănean le-a adresat ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Guvernul a introdus în normele de implementare ale programului Start-up Nation-România acordarea finanțării și pentru realizarea de soft-uri, pagini web, crearea de produse și servicii de promovare online, inclusiv cheltuielile pentru înregistrarea unui domeniu în spațiul virtual.

La nivel legislativ, Răzvan Rotaru a realizat o inițiativă pentru introducerea pungilor de plastic biodegradabile care a fost extinsă de către Ministerul Mediului. În urma aplicării acestei legi se vor reduce costurile cu adunarea, transportul și distrugerea deșeurilor rezultate din pungile de plastic de unică folosință. Totodată, deputatul PSD a făcut solicitări către autoritățile centrale din domeniul protecției mediului pentru limitarea exportului de masă lemnoasă din România și gestionarea deșeurilor prin reciclarea selectivă și valorificarea ambalajelor.

La nivel local, parlamentarul PSD a făcut demersuri pentru identificarea de soluții în ceea ce privește aterizarea salvării SMURD la Botoșani, modernizarea infrastructurii feroviare și a garniturilor de tren care circulă pe ruta București-Botoșani. De asemenea, s-a implicat alături de cei doi viceprimari ai municipiului Botoșani și de un agent comercial în susținerea cheltuielilor pentru efectuarea lucrărilor de refacere a blocului din strada Primăverii, afectat de o explozie în luna septembrie.

„În urmă cu câteva zile am finalizat și inițiativa legislativă pe care am anunțat-o în octombrie prin care asigurarea obligatorie pentru locuință să devină eficientă, astfel încât să fie disponibile imediat fondurile necesare pentru catastrofe, cum a fost cazul exploziei din Botoșani. Propunerea vizează condiționarea plății impozitului pentru locuință de dovada plății primelor obligatorii pentru asigurarea locuinței. În acest fel, estimez o creștere substanțială a locuințelor care vor beneficia de asigurare în cazul dezastrelor, se simplifică și scad costurile acțiunilor de control și de impunere privind plata poliței obligatorii pentru asigurarea locuințelor care se va face de către organul fiscal care gestionează în prezent colectarea taxelor reprezentând impozitul pentru locuințe. De asemenea, introducerea acestei condiționări între plata impozitului pe locuință și plata asigurării obligatorii va genera venituri substanțial mai mari pentru societățile de asigurare, ceea ce permite extinderea riscurilor ce ar putea fi acoperite. În acest caz, este necesară extinderea riscurilor și la alte tipuri de calamități sau dezastre care se produc fără culpa celor care locuiesc sau se află în locuință în momentul producerii evenimentului. Este absolut necesar ca în condițiile înăspririi regimului de colectare a sumelor plătite pentru sistemul de asigurări obligatorii, cei asigurați să obțină un beneficiu care să justifice o astfel de măsură” a subliniat deputatul PSD.

La nivelul comisiei pentru politică externă pe care o reprezintă în Parlament, deputatul botoșănean a luat atitudine și a trimis mai multe scrisori către Comisia Europeană și europarlamentarii din legislativul european pentru protejarea intereselor celor 400.000 de persoane care formează comunitatea românească din Ucraina.

În ceea ce privește acțiunile de sprijinie a comunității locale, Răzvan Rotaru alătui de Tamara Ciofu au ales să susțină din indemnizațiile proprii de parlamentari 10 burse de studiu pentru elevii botoșăneni din clasele a VIII-a, care provin din familii cu probleme sociale și care vor să continue studiile pentru a învăța o meserie.

politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web