Deputatul PSD Tamara Ciofu a propus Ministerului Muncii și Justiției Sociale extinderea termenului de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copiii cu dizabilități grave până la vârsta de 18 ani.
„În urma întâlnirilor pe care le-am avut cu mai mulți părinți care au copii cu diferite tipuri de dizabilități și care de cele mai multe ori îndeplinesc și rolul de asistent personal sau însoțitor pentru aceștia, am constatat că certificatele de încadrare în grad de handicap au o valabilitate limitată între 6 luni și 2 ani. Acești părinți nu se pot angaja în altă parte pentru că trebuie să fie permanent alături de proprii copii, ca să îi îngijească, în această perioadă nu pot beneficia de credite sau alte drepturi pe care le presupune un contact de muncă pe o perioadă nedeterminată, iar după expirarea valabilității certificatului de încadrare în handicap a minorului, aceștia nu mai au alte venituri. Având în vedere toate aceste aspecte, consider că pentru minorii cu handicap grav sau accentuat trebuie prelungit termenul de valabilitate al certificatului până la împlinirea vârstei de 18 ani”, a declarat Tamara Ciofu.
OUG nr. 51/2017 privind drepturile de asistenţă socială pentru persoanele cu dizabilităţi stabilește că termenul de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copiii cu anumite dizabilități este de minimum 6 luni şi maximum 2 ani.
„Ca medic pediatru, nu pot să nu atrag atenția asupra importanței pe care comunitatea o are în viața unui copil cu dizabilități ireversibile sau degenerative. În multe cazuri recuperea completă a acestora nu va fi realizată niciodată. Rolul pe care îl au serviciile sociale sau măsurile instituționale este unul major, dar, integrarea în societate este responsabilitatea familiei și a membrilor comunității locale. Efectele dizabilităților la minori determină tulburări de dezvoltare care împiedică socializarea, iar acestea pot fi diminuate acolo unde se poate, atât timp cât există toleranță, deschidere și apropiere. În opinia mea scopul nu trebuie să fie instituționalizarea și izolare de societate ci integrarea și participarea pe cât posibil la viața comunității”, a subliniat deputatul social-democrat botoșănean.