Lucian Trufin, secretarul Comisiei pentru Agricultură din Senatul României atrage atenția fermierilor, dar și autorităților publice implicate în combaterea și prevenirea Pestei Porcine Africane, asupra oportunităților de finanțare cu bani europeni a mijloacelor de combatere a acestei epizootii.
Acesta face cunoscut faptul că în perioada 1 aprilie - 30 noiembrie 2019 Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va lansa trei noi sesiuni de depunere a proiectelor în cadrul PNDR 2014-2020, cu submăsuri ce sprijină investițiile în acțiuni organizatorice și tehnice cu caracter preventiv și de contracarare a riscurilor naturale, cu efect asupra potențialului de producție agricolă.
Astfel, vor fi deschise sesiuni de primire a cererilor de finanțare pentru Submăsura 17.1– “Contribuții la primele de asigurare, care vizează încurajarea fermierilor activi să participe la schemele de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producția agricolă”, submăsura 5.1 – „Sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile si ale evenimentelor catastrofale” și submăsura 5.2 „Sprijin pentru investiții privind refacerea terenurilor agricole și a potențialului de producție afectate de dezastre naturale, de condiții de mediu adverse și de evenimente catastrofale.
„În contextul apariției Pestei Porcine Africane pe raza județului Botoșani, este de datoria noastră, a tuturor, să ne informăm și să accesăm toate fondurile disponibile pentru a combate și preveni acest fenomen. Spre exemplu, submăsura 5.1 este binevenită atât pentru mediul privat cât și pentru sectorul public. Fermierii sau cooperativele agricole pot obține fonduri prin această submăsură pentru a realiza investiții de modernizare a fermelor de suine din punct de vedere al biosecurității, iar entitățile publice cu atribuții în domeniu sanitar-veterinar sau autoritățile publice care au în administrare punctele de trecere a frontierei, drumurile publice și administratori publici ai fondurilor cinegetice, pot utiliza fondurile pentru investiţii în creșterea capacităţii operaţionale de prevenire a epizootiilor şi combaterea acestora. Alocarea bugetară este de 7.360.000 Euro din care 2.500.000 Euro pentru Instalaţii dezinfecţie, 3.860.000 Euro pentru achiziția de autoutilitare probe și dotare laboratoare și 1.000.000 Euro pentru realizarea de camere frigorifice”, a declarat parlamentarul botoșănean.
În fapt toate cele 3 submăsuri au menirea de a sprijini autoritățile publice dar și fermierii afectați de pesta porcină, iar gestionarea riscurilor și investițiile în combaterea PPA constituie obiectivele asumate prin lansarea acestor linii de finanțare cu bani europeni.
„Am toată încrederea că aceste campanii de informare privind modul de accesare a finanțărilor europene, vor avea ecou și îi vor determina pe potențialii beneficiari publici și privați să actioneze. Colegiul Prefectural și Comitetul local pentru combaterea bolilor sunt principalii actorii instituționali ce gestionează măsurile de combatere a PPA, dar ar fi ideal dacă entitățile publice și fermierii cărora li se adresează aceste submăsuri și-ar manifesta interesul pentru a obține sprijin european în această direcție”, a mai spus senatorul Lucian Trufin.