Pentru că joaca este întotdeauna o plăcere pentru orice copil, indiferent de problemele cu care se confruntă acesta, jocul este cel mai potrivit cadou pentru orice ocazie. De aceea, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, 15 copii cu autism din Botoșani, cu vârste cuprinse între 4 și 15 ani, au primit în dar de la #femeile_sociale_democrate cadouri speciale: jocuri stimulative adaptate în funcție de nivelul de dezvoltare al fiecărui copil în parte și de abilitățile specifice acestuia.
Kiturile educaționale îi ajută să își dezvolte modul de gândire, imaginația, limbajul, abilitățile cognitive și sociale. Darurile au fost personalizate de cei doi psihologi de la Centrul de Sănătate Mintală, Laura Dănilă și Daniela Cucu, care au împărtășit, împreună cu copiii și părinții acestora, dar și cu președinta Asociației Părinților Copiilor cu Autism (APCA), Gabriela Petrea, bucuria de a fi acceptați și integrați într-o societate care învață, în fiecare zi, lecția solidarității și toleranței.
La fel ca milioanele de clădiri din întreaga lume, și sediul din Botoșani al Partidului Social Democrat a fost iluminat, marți seara, în albastru.
Cunoașterea, înțelegerea și tratarea tulburărilor din spectrul autismului, această boală care atinge unul din 100 de oameni, sunt extrem de necesare oricărui om din comunitățile din care fac parte și aceste persoane cu nevoie speciale. Sunt diferiți și au nevoie de sprijin și atenție diferite.
Copiii văd lumea altfel decât o vedem noi, adulții și acesta este un lucru arhicunoscut. Pentru ei, cadourile pot deveni adevărate instrumente educaționale, indiferent dacă sunt jocuri, jucării sau cărți. Și sunt cu atât mai utile cu cât cerințele educaționale ale copiilor sunt speciale.
Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului se marchează începând cu anul 2007 pe 2 aprilie, dată stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite. În România, sunt aproximativ 30.000 de persoane care suferă de tulburări din spectrul autist- TSA.
Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică sau nivel de educație. În Romania sunt 11214 copii cu autism, iar în județul Botoşani sunt înregistrați 209 copii cu această afecțiune
Astăzi, cu ocazia zilei de 2 aprilie, s-a semnat la Guvern Protocolul de Colaborare prin intermediul căruia se alocă fonduri pentru a asigura fiecărei persoane diagnosticate cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială.
Protocolului de Colaborare privind implementarea măsurilor necesare creșterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale și educație, a fost semnat de către Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Finanțelor Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate şi reprezintă un pas important în asigurarea și facilitarea accesului la intervenție specializată în vederea reabilitării și integrării sociale a persoanelor cu tulburări de spectru autist.
Astfel, peste 11 000 de copii diagnosticați cu tulburări de spectru autist, din care 209 de copii înregistrați la nivelul județului Botoşani, vor beneficia de terapie gratuită. Mai mult de atât, Protocolul, semnat astăzi, are ca obiectiv organizarea și desfășurarea unor programe de instruire a cadrelor didactice, consilierilor școlari, asistenților sociali din sistemul educațional pentru a facilita integrarea socială și școlară a copiilor cu autism.