Dorohoi News Logo

PSD propune guvernului emiterea de “emisiuni de stat”

logo PSD web

PSD va propune o initiativa legislativa prin care statul ar urma sa emita emisiuni de stat purtatoare de dobanda, cu o maturitate de trei ani, care sa acopere reducerile salariale ale bugetarilor din perioada 1 iulie - 31 decembrie 2010, scrie 9am.ro.
Deputatii PSD Mugurel Surupaceanu si Nicu Banicioiu au prezentat, luni, intr-o conferinta de presa, un proiect legislativ care va fi depus la Parlament, prin care sumele retinute bugetarilor in urma aplicarii diminuarii cu 25% urmeaza sa fie compensate prin emisiuni de stat.

Bugetarilor carora le-au fost diminuate veniturile salariale cu 25% in perioada 1 iulie - 31 decembrie li se vor inmana obligatiuni de stat, cu o maturitate de trei ani, purtatoare de dobanda anuala egala cu rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara si comunicata de BNR, transmite MEDIAFAX.

Valoarea unui asemenea certificat este de 100 lei, iar valoarea totala a emisiunii obligatiunilor de stat ar fi de 5.087.600.000 lei, suma care a fost economista la bugetul de stat prin reducerea cu 25% a salariilor a aproximativ 1.352.600 de angajati bugetari.

Potrivit calculelor facute de PSD, suma totala pe care statul ar urma sa o inapoieze bugetarilor, inclusiv dobanda capitalizata pentru cei trei ani, ar urma sa fie de aproximativ 6 miliarde de lei.

Obligatiunile respective vor fi calculate strict pentru sumele pierdute in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2010, iar emisiunea se va face in doua etape: in decursul anului 2012 pentru jumatate din sumele care au facut obiectul reducerii cu 25%, iar in anul 2013 diferenta ramasa.

Rascumpararea de catre stat a obligatiunilor va avea loc incepand cu data de 1 ianuarie 2015 si nu mai tarziu de 31 decembrie 2016. (DorohoiNews.ro)
 

politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web