Dorohoi News Logo

Deputatul Andrei Dolineaschi a pregătit un amendament pentru modificarea Ordonanței care reduce perioada concediului de maternitate

Andrei Dolineaschi

Deputatul Andrei Dolineaschi a pregătit un amendament pentru modificarea OUG 111/2010, prin care Guvernul a decis restrângerea drepturilor privind indemnizația de creștere a copilului. Amendamentul prevede ca restrângerea acestor drepturi să se aplice doar asupra persoanelor al căror copil se naște în urma unei sarcini luate în evidență după intrarea în vigoare a OUG 111. Astfel, dacă amendamentul va fi adoptat în cadrul dezbaterii parlamentare, părinții care pot demonstra cu acte medicale că sarcina a fost luată în evidență înainte de 13 decembrie 2010, vor putea beneficia de acordarea indemnizației pentru o perioadă de doi ani și nu de un an cum se prevede în textul Ordonanței. Actele medicale prin care se va putea demonstra că sarcina a fost luată în evidență înainte de intrarea în vigoare a OUG 111 vor fi cele prevăzute conform normelor în vigoare, respectiv cele întocmite de medicul de familie sau medicul specialist în momentul constatării sarcinii.
    În forma actuală a actului normativ, restrângerea perioadei în care se acordă indemnizația de creștere a copiului se aplică asupra persoanelor al căror copil s-a născut după data de 1 ianuarie 2011. În opinia deputatului PSD, acest lucru introduce două probleme care contravin cadrului legal existent.
În primul rând, ordonanța introduce o „discriminare între persoanele care au luat decizii identice în același cadru legal existent până la intrarea în vigoare a OUG 111/2010”. Altfel spus, părinții care au luat decizia de a avea un copil în aceeași zi vor avea drepturi diferite dacă într-un caz copilul se naște pe 31 decembrie 2010, față de cazurile în care copilul se naște pe 1 ianuarie 2011.
    A doua problemă sesizată de deputatul Dolineaschi vizează principiul retroactivității legii conform căruia „norma nu poate fi aplicată pentru faptele săvârșite anterior intrării ei în vigoare”. În acest context, parlamentarul de Botoșani argumentează că aplicarea legii „nu poate fi raportată la momentul nașterii copilului care are loc independent de voința decidenților, respectiv a părinților. Actul de voință se manifestă doar în momentul acceptării sarcinii care duce la nașterea copilului. Iar efectele ordonanței nu pot fi aplicate în cazurile în care actul de voință al decidenților s-a manifestat anterior intrării în vigoare a actului normativ”.
    Deputatul va depune amendamentul propus la Comisia pentru muncă, familie și protecție socială din Senat, imediat după deschiderea noii sesiuni parlamentare. Dezbaterea și votarea ordonanței și amendamentelor trebuie să se încheie până pe 17 februarie 2011, după care va fi trimisă la Camera Deputaților.

    Propunere de modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. (DorohoiNews.ro)

politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web