Dorohoi News Logo

Costel Lupașcu: „În plină criză venim cu măsuri concrete pentru părinți și cetățeni”

Raed Arafat

Liberalii au prelungit criza politică, arătând că nu le pasă de români. În timp ce ei greșesc și se bâlbâie, România face față din ce în ce mai greu crizei coronavirusului. E profund regretabil că PNL nu poate să facă ceea ce trebuie la guvernare. Dincolo de politică, pe primul loc trebuie să fie cetățenii, mai ales acum, în această perioadă complicată. Clasa politică trebuie să fie mult mai aproape de români, de nevoile și îngrijorările lor.

În acest sens, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, la inițiativa PSD, a adoptat în procedură de urgență, proiectul de lege care prevede faptul că părinții au dreptul să-și ia zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii, dacă şcolile se închid din cauza unor situaţii extreme. În acest sens, părinţii pot sta acasă dacă au copii sub 12 ani sau 18 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Părinții care stau acasă cu copiii, în aceste situații, vor primi 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie. Cum salariul mediu brut este 5.429 lei, înseamnă că părinții care stau acasă cu școlarii în criza de coronavirus pot primi lunar maxim 4.071 de lei.

În plenul Camerei Deputaților am votat în regim de urgență suplimentarea stocurilor de medicamente, materiale sanitare și asigurarea finanțării acestora, dar și alte măsuri legislative absolut necesare în acest context pe care domnul Raed Arafat le-a transmis Parlamentului pentru gestionarea crizei.

„În plină criză de sănătate publică, avem nevoie de măsuri concrete, de aceea am votat inițiativa legislativă prin care se acordă zile libere unuia dintre părinții, care rămâne acasă să supravegheze copiii minori atunci când școlile sunt închise. Măsura de a închide școlile pe durata pandemiei de Coronavirus, trebuie susținută, iar lăsarea copiilor acasă fără supraveghere  nu poate fi o opțiune. Părinții sunt îngrijorați pe bună dreptate, pentru locurile lor de muncă, de unde nu pot absenta nelimitat. Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul bugetar aferent cheltuielilor de personal și este egală cu salariul pentru o zi lucrătoare normală.” a declarat deputatul PSD Costel Lupașcu

„Adevărații profesioniști și principalii comunicatori și coordonatori ai Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență sunt doctorul Raed Arafat și profesorul Streinu Cercel  și le vom acorda tot sprijinul necesar pentru a trece cu bine peste această pandemie. E timpul solidarității și al deciziilor corecte pentru țară!”

Sperăm că și președintele Iohannis va considera această lege o prioritate pentru părinți și angajatori deopotrivă și va promulga legea cât mai rapid, pentru a-și putea produce efecte imediat!

politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web