Dorohoi News Logo

PSD şi ACD vor depune un proiect comun de modificare a Constituţiei până la începutul lui februarie

victor_ponta

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat luni că social-democraţii împreună cu liberalii şi conservatorii lucrează la un proiect comun de modificare a Constituţiei, pe care ar urma să-l depună la Parlament până la 1 februarie. Ponta a declarat că din partea PSD a fost mandatat vicepreşedintele formaţiunii, Ioan Chelaru, în timp ce din partea PNL senatorul Teodor Meleşcanu, pentru a finaliza un proiect comun de modificare a Constituţiei susţinut de Opoziţie, scrie realitatea.net.


De asemenea, liderul PSD a afirmat că împreună cu ACD se va pune la punct un proiect comun de modificare a legislaţiei electorale, atât în ceea ce priveşte alegerile locale, cât şi cele parlamentare şi prezidenţiale.
La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat că în 2011 este obligat să promoveze proiectul de revizuire a Constituţiei, din care să nu lipsească mecanismul de suspendare a preşedintelui, reluând ideea potrivit căreia, dacă acesta rămâne în funcţie prin votul poporului, se dizolvă automat Parlamentul.


"Marea încercare, legat tot de reforma statului - revizuirea Constituţiei. Avem un referendum care trebuie pus în faţa Parlamentului, prin propunerea de modificare a Constituţiei. (...) Sunt obligat să o reiau (tema revizuirii Constituţiei - n.r.). Cred că, după zbuciumatul an 2010, 2011, oricât ar fi şi el de tensionat, mă obligă să promovez proiectul de revizuire a Constituţiei. Să nu fie speculaţii, nu intenţionez să mă duc cu o revizuire a Constituţiei foarte amplă, care să schimbe sistemul, să creăm o nouă republică, ci să mă limitez strict la atingerea obiectivului pe care l-au vrut românii: o singură Cameră şi 300 de parlamentari. În acelaşi timp, sunt inadvertenţe ale Constituţiei, neclarităţi, pe care voi încerca să le limpezesc, fără să intri în fondul articolelor", a declarat recent Traian Băsescu.

El a dat ca exemple de aspecte care necesită o clarificare funcţionarea instituţiilor, relaţiile Guvern - preşedinte, Guvern - Parlament, Parlament - preşedinte. Referindu-se la suspedarea preşedintelui, Băsescu a respins anularea acestei posibilităţi.

"Trebuie să rămână, dar trebuie responsabilitate politică. Asupra deciziei de suspendare a preşedintelui trebuie să se pronunţe CC, este o soluţie, sau merge după hotărârea Parlamentului, se merge la referendum, iar, dacă preşedintele rămâne în funcţie prin votul poporului, se dizolvă Parlamentul. Deci trebuie găsit un sistem de echibru între puterile statului, care să prevină abuzul de putere", a conchis şeful statului.


"Discuţia despre revizuirea Constituţiei, în special punerea ei în acord cu rezultatele referendumului din 2009, trebuie să înceapă din timp. Altfel partidele, care nu se simt prea confortabil, să o recunoaştem, cu rezultatul referendumului au tendinţa să tergiverseze, sigur, sub masca bunelor intenţii. Dezbaterea va fi actuală şi în anul electoral chiar dacă începe acum", a declarat luni la Hotnews şi consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. (DorohoiNews.ro)

politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web