La nivelul județului Botoșani, 77.514 de copii așteaptă majorarea alocațiilor, conform legislației în vigoare și amendamentelor depuse de PSD la Bugetul de Stat pentru 2021. Dintre aceștia sunt 6.227 de copii cu vârsta între 0 și 2 ani, 454 de copii cu dizabilități între 2 și 3ani, 65.359 de copii cu vârsta între 2 și 18 ani, 2.886 de copii peste 18 ani și 2.588 de copii cu dizabilități cu vârsta între 3 și 18 ani.
„Nicio familie din Botoșani nu este vinovată că toate Guvernele Dreptei Unite și parlamentarii PNL, ai județului nostru, au făcut praf bugetul țării pe cheltuieli în interes de partid, care nu au sprijinit în niciun fel educația și sănătatea copiilor noștri. Liberalii s-au opus până acum de fiecare dată la majorarea și dublarea alocațiilor, invocând că nu sunt bani pentru educația copiilor. De aceea, PSD a decis inițierea unei campanii naționale on-line prin care să chemăm alături de noi toți botoșănenii și toți cetățenii din fiecare județ pentru a-i determina pe deputații și senatorii Dreptei să voteze creșterea imediată a alocațiilor, de săptămâna viitoare”, a declarat parlamentarul social-democrat Alexandra Huțu.
Amendamentul PSD prevede majorarea alocațiilor de la 1 martie 2021 la nivelul prevăzut inițial în Legea dublării alocațiilor nr. 14/2020. Astfel, alocațiile ar urma să crească după cum urmează: de la 214 lei la 300 de lei pentru copiii între 2 și 18 ani și de la 427 lei la 600 de lei pentru copiii sub 2 ani sau copiii cu dizabilități.
„Fac un apel public către toți locuitorii județului Botoșani să acceseze linkul https://www.psd.ro/alocatii/ și să transmită parlamentarilor PNL și USR-PLUS cât de necesar este ca și domniile lor să voteze în Parlament amendamentul PSD. Poate că cetățenii vor convinge parlamentarii Puterii să își amintească de îndatoririle lor față de cei care i-au votat și vor susține în Parlament amendamentul PSD privind creșterea alocațiilor. Dacă nici mesajele botoșănenilor nu vor convinge parlamentarii coaliției de Dreapta că viitorul copiilor noștri nu este un joc politic, înseamnă că Guvernul Austerității Naționale, alături de parlamentarii PNL și USR-PLUS trebuie să plece acasă”, a subliniat Alexandra Huțu.
La o comparație a României cu țările Uniunii Europene, 50% din întreaga populație de copii e în risc de sărăcie și excluziune socială, adică unul din doi copii. 20% dintre copiii noștri sunt în risc de abandon școlar și alți 18% sunt în risc de părăsire timpurie a școlii. Dincolo de aceste statistici șocante în România, cheltuielile cu protecția socială per locuitor sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană: 18%, de aproape 4 ori mai mici decât media Uniunii Europene, de 30%.