România pare că suferă de sindromul Titanic. Pe punte se cântă și dansează, iar la bază vasul a început să ia apă. Știați că în ultimele 18 luni guvernul liberalo-usrist a împrumutat 58 de miliarde euro? Pentru a vă face o idee despre gravitatea situației, imaginați-vă că la mijlocul anilor 2000 această sumă reprezenta PIB-ul țării. La cum arată apetitul cu care premierul Cîțu se împrumută, gradul de îndatorare al României va sări de 60% procente, ceea ce este cu adevărat îngrijorător pentru că acești bani nu merg în zone care să genereze plus-valoare, ci sunt tocați pe obiective care au mai degrabă legătură cu alegerile interne ale PNL.
Problema este cu atât mai paradoxală cu cât premierul României ne spune că economia crește fulminant, în vreme ce românii simt în viața de zi cu zi o realitate perfect contrară. Combustibilii s-au scumpit, pâinea s-a scumpit, transportul în comun s-a scumpit, salariile au înghețat, pensiile au înghețat, în administrația publica urmează concedieri, șamd. Ascultând guvernanții, te loveşte o senzație de confuzie, nefiind limpede dacă aceste personaje trăiesc într-un turn de fildeș, și nu cunosc realitățile curente, ori mint cu nerușinare.
Mai mult decât atât, devine agasant refrenul potrivit căruia România are cea mai accelerată creștere economică din Uniunea Europeană. La prima vedere am putea avea impresia că mai marii UE ne invidiază, însă realitatea necosmetizată este că o treime din cetăţenii României trăiesc în sărăcie (chiar după standardele UE). Cum este posibil ca în această țară imaginară a domnului Cîțu o treime din copii să aibă alimentație deficitară, concomitent cu lipsa accesului la şcoală şi apă curentă?
După tragedia de la Colectiv, premierul a plecat acasă reproșându-i-se că cele câteva zeci de victime nu au putut beneficia de îngrijiri specifice în țară, fiindu-le, astfel, periclitată șansa la viață ori la o recuperare optimă. Au trecut ani de atunci , iar zilele trecute am avut incidentul de la Petromidia în urma căruia singura persoană cu arsuri semnificative a fost transportată la un spital în afara țării chiar la intervenția premierului Cîțu. Așadar, nu mai vorbim aici de zeci de persoane, ci de una singură. Iar, pentru că absurdul și penibilul să fie complete, premierul s-a și lăudat cu intervenția lui promptă. Deși ar trebui trimis acasă pentru că după ani de zile nu s-a reușit remedierea situației din spitale, oficialul nostru așteaptă să fie aplaudat pentru că trimite bolnavi pentru îngrijiri in străinătate.
Roxana-Florentina Ţurcanu – Preşedinte Filiala ALDE Botoşani