Dorohoi News Logo

Ministerul Agriculturii a publicat calendarul estimativ al lansării primelor linii de finanțare prin PNS

WhatsApp Image 2023-02-24 at 8.37.27 AM

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a demarat implementarea Planului Național Strategic (PNS), publicând cu promptitudine calendarul estimativ al sesiunilor de depunere a proiectelor aferente unor intervenții din Pilonul II, derulate prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

„Este un semnal oportun pentru fermierii care vor să acceseze fonduri europene. Chiar dacă ghidurile solicitanților sunt încă în lucru, agenda transmisă de Minister va permite potențialilor beneficiari să se pregătească. Celeritatea publicării calendarului, după două luni de la aprobarea PNS, arată o preocupare profundă pentru protejarea, modernizarea și dezvoltarea durabilă a agriculturii. Prin acest program, România își propune să angajeze 15,8 miliarde de euro în subvențiile pe unitatea de suprafață și pe cap de animal, investiții în irigații, independența energetică, dotarea cu tehnică agricolă și industria alimentară”, a explicat senatorul PSD Lucian Trufin.

Potrivit calendarului estimativ publicat de Ministerul Agriculturii, sesiunile de depunere a proiectelor vor fi lansate de AFIR în a doua jumătate a acestui an. Printre cele mai așteptate sesiuni sunt cele care vizează înființarea sau modernizarea sistemelor de irigații, cu un buget de 400 de milioane de euro, și instalarea tinerilor fermieri, pentru care se alocă 250 de milioane de euro, ambele deschizându-se în luna iunie.

Alte 13 linii de finanțare vor fi lansate până în toamnă. Alocarea totală orientativă a acestor intervenții depășește 2 miliarde de euro

„PNS este un loz cu miză uriașă și îmi doresc să avem cât mai mulți câștigători, mai ales în județul Botoșani, care se mândrește cu potențialul agricol. Pentru a mă asigura că valorificăm fiecare șansă de dezvoltare, voi organiza întruniri cu fermierii înaintea fiecărei sesiuni de depunere a proiectelor. O informare corectă și completă, la timpul potrivit poate aduce rezultate excepționale, care se vor transpune în propulsare economică și bunăstare”, a mai afirmat Lucian Trufin.

Calendarul estimativ de lansare a sesiunilor de depunere a proiectelor aferente intervențiilor gestionate de AFIR este disponibil la următorul link: https://www.madr.ro/docs/minister/2023/calendar-estimativ-lansare-sesiuni-depunere-cereri-PNS-2023-2027-in-2023.pdf.

politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web