Guvernul a instituit, prin ordonanță de urgență, lanțul scurt de aprovizionare cu produse agroalimentare, circuit comercial care conectează direct consumatorii cu producătorii locali.
Pentru următorii 2 ani, autoritățile contractante care atribuie contracte de achiziție publică ce au ca obiect produse agroalimentare aplică criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preț, în următoarele condiții: ponderea stabilită privind calitatea va fi de 60% din punctajul total și este compusă din: 30% pentru factorul de evaluare „lanțul de aprovizionare” și 30% pentru realizarea unei etape de producție în regiunea de dezvoltare.
„Ordonanța obligă unitățile de alimentație publică să cumpere carne, legume, fructe, miere de albine, lapte și lactate, ouă și produse de panificație direct de la producători. Sistemul antrenează numeroase beneficii economice, sociale și de sănătate, susținând industria agroalimentară și echilibrând prețurile. Numărul operatorilor succedați în lanțul comercial se reduce la minimum, iar calitatea alimentelor nu va fi afectată de distanța și condițiile procesului comercial”, a arătat senatorul PSD Lucian Trufin.
Parlamentarul a amintit de proiectul legislativ inițiat în sensul scurtării lanțului de aprovizionare, care propune participarea tuturor unităților de alimentație publică cu capital de stat și organizarea lanțurilor pe mai multe nivele, de la comună și oraș până la regiune națională și europeană.
„Lanțul scurt de aprovizionare reprezintă una dintre prioritățile naționale pentru securitatea alimentară a României și se realizează, conform strategiei europene, de la fermă la consumator. Îndemn producătorii locali să se informeze din timp cu privire la procedurile de achiziție și să își planifice producția, pentru a valorifica din plin oportunitatea”, a adăugat senatorul Lucian Trufin.