Dorohoi News Logo

Deputatul Andrei Dolineaschi cere respectarea drepturilor salariale ale cadrelor didactice din județul Botoșani

andrei_dolineaschi2

Deputatul Andrei Dolineaschi a adresat, luni, 21 februarie 2011, o interpelare către Ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, dl. Daniel Funeriu, căruia i-a solicitat să dispună în regim de urgență către Inspectoratul Școlar Județean Botoșani respectarea hotărârilor judecătorești și executorii cu privire la drepturile salariale ale cadrelor didactice din județul Botoșani.

În textul interpelării, deputatul PSD arată că toate ordonanțele de urgență emise de Guvernul României pentru blocarea aplicării Legii 221/2008, au fost declarate neconstituționale, ceea ce a determinat instanțelor de judecată să dea câștig de cauză cadrelor didactice. Astfel, potrivit interpelării deputatului, „cadrele didactice ar fi trebuit să fie încadrate la 1 ianuarie 2010, cu salariile calculate după valoarea de 400 de lei a coeficientului de multiplicare”.

Parlamentarul de botoșani atrage atenția că nerespectarea acestor hotărâri judecătorești de către ISJ Botoșani reprezintă o infracțiune de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, faptă care, potrivit Art. 246, Cod Penal, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Deputatul Dolineashi solicită ministrului Educației să dispună de urgență ca ISJ Botoșani să dea curs hotărârilor judecătorești, astfel încât salariile cadrelor didactice să fie fie calculate potrivit Legii 221/2008, la valoarea de 400 lei stabilită pentru coeficientul de multiplicare. De asemenea, deputatul mai solicită ca Ministerul Educației să emită un act normativ prin care să dispună aplicarea unitară a acestor prevederi în toate școlile din județ și din întreaga țară.

În finalul interpelării, Andrei Dolineaschi mai solicită ministrului Educației să precizeze sumele totale ce vor trebui suportate de Guvernul României pentru plata cheltuielilor de judecată în procesele pierdute față de cadrele didactice, în pofida deciziilor repetate ale Curții Constituționale din care reieșea că Guvernul nu va avea câștig de cauză.



Textul integral al interpelării

Domnule Ministru,

În octombrie 2008, a intrat în vigoare Legea nr 221, prin care s-a stabilit că valoarea coeficientului de multiplicare pentru cadrele didactice este de 400 lei. Ulterior Guvernul României a emis mai multe acte normative (OUG 136/2008, OUG 151/2008, OUG 1/2009, OUG 31/2009 și OUG 41/2009), prin care a încercat blocarea aplicării Legii nr. 221/2008. După cum știți, toate aceste acte nomrative emise de Guvern au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională din România. De asemenea, în Legea 330/2009, la art. 7, alineatul (2),  se prevede că „realizarea trecerii de la actualul sistem de salarizare la noul sistem de salarizare se efectuează în mod etapizat, astfel încât în perioada de implementare a prezentei legi nicio persoană să nu înregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiază potrivit actualelor reglementări”, ceea ce înseamnă că toate cadrele didactice ar fi trebuit să fie încadrate la 1 ianuarie 2010, cu salariile calculate după valoarea de 400 de lei a coeficientului de multiplicare.

Drept urmare, mai multe cadre didactice din Botoșani s-au adresat instanțelor de judecată, unde au obținut hotărâri definitive și executorii prin care se dispun cele arătate mai sus.  În pofida acestui lucru, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani nu a inclus în bugetul prevăzut pentru acest an drepturile salariale ce se cuvin cadrelor didactice botoșănene conform hotărârilor judecătorești menționate. Astfel, consider că ISJ Botoșani se face vinovat de infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prevăzută la art. 246, Cod Penal, potrivit căruia „fapta funcționarului public, care, în exercițiul atribuțiilor sale de serviciu, cu știință, nu îndeplinește un act ori îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.”

De asemenea, în calitate de reprezentant al puterii executive, Inspectoratul Școlar Județean încalcă prevederile Constituției României, stipulate la art. 1, alineatul 4, conform căruia „statul se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor – legislativă, executivă și judecătorească – în cadrul democrației constituționale”.
Având în vedere aceste aspecte, vă rog să dispuneți de urgență ca ISJ Botoșani să respecte hotărârile judecătorești definitive și executorii, prin care se stabilesc drepturile salariale ale unor cadre didactice din județul Botoșani.
De asemenea, vă rog să emiteți în regim de urgență un act normativ prin care să reglementați încadrarea uniformă a tuturor cadrelor didactice din jud. Botoșani și din întreaga țară, conform prevederilor Legii nr. 221/2008.
Tototdată vă rog să îmi comunicați valoarea totală a cheltuielilor de judecată suportate de către reprezentanții Guvernului României în procesele pierdute față de cadrele didactice care au atacat refuzul celor în drept de a aplica Legea nr. 211/2008, în pofida deciziilor Curții Constituționale, care a respins în mod repetat încercările Guvernului de a bloca această lege.
Nu în ultimul rând, vă rog să precizați cine va răspunde pentru sumele ce vor fi plătite din fondurile publice pentru acoperirea cheltuielilor de judecată imputabile Guvernului României în procesele pierdute față de cadrele didactice, cu atât mai mult cu cât prin deciziile Curții Constituționale era evident că Guvernul nu va avea câștig de cauză în această speță.

Cu stimă,
Deputat Andrei Dolineaschi

politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web