Deputatul Andrei Dolineaschi a adresat, la sfârșitul săptămânii trecute, o întrebare Ministrului Educației, Daniel Funeriu, cu privire la lista unităților școlare din județul Botoșani care vor fi desființate ca urmare a procesului de comasare ce decurge din noua Lege a Educației intrată în vigoare la începutul acestui an.
Motivul acestui demers este legat de calendarul de mișcare a personalului didactic din perioada martie-mai, în baza căruia există posibilitatea ca anumite cadre didactice să fie repartizate pe posturi ce ar urma să fie desființate. Pentru evitarea unor astfel de situații, deputatul Dolineaschi a solicitat ministrului Educației să îi comunice „lista unităților școalare care urmează să fie desființate, astfel încât cadrele didactice din Botoșani să se poată orienta, de la bun început, către unitățile școlare care își vor continua activitatea după procesul de comasare”. În opinia parlamentarului o clarificare în acest sens ar reprezenta „o formă minimă de respect care li se cuvine cadrelor didactice”.
Inițiativa deputatului are loc în urma unei scrisori din partea Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Dorohoi care i-a solicitat sprijinul pentru determinarea Ministerului Educației să publice lista unităților ce vor fi desființate sau comasate. „Am primit o scrisoare din partea SLI Dorohoi prin care dânșii mi-au cerut sprijinul în această chestiune. Am considerat că o clarificare din partea Ministerului Educației e necesară pentru a nu crea o nebunie în modul de repartiție a posturilor din învățământ. Și așa cadrele didactice au fost lovite cu problema salarilor, iar o bulversare a repartiției posturilor ar fi mult prea mult. Și, tot în urma scrisorii de la SLI, au mai fost alte probleme pe care le-am semnalat domnului ministru – una privind elaborarea Planului Cadru conform noilor competențe din Legea Educației, iar cealaltă despre un vid de procedură și o anumită discriminare în ocuparea funcțiilor de profesor în învățământul primar și preșcolar. Sper ca domnul ministru să răspundă cât mai repede la aceste probleme, pentru că este o obligație constituțională”.
Constituția României prevede la art. 112, alineatul (1) că „guvernul şi fiecare dintre membrii săi au obligaţia să răspundă la întrebările sau la interpelările formulate de deputaţi sau de senatori, în condiţiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului”.
Textul integral al întrebării
Obiectul întrebării: comunicarea unităților școlare ce vor fi desființate în județul Botoșani (Vă rog să tratați solicitarea în regim de URGENȚĂ!)
Domnule Ministru,
Avînd în vedere modificările introduse în sistemul de învățământ prin intrarea în vigoare a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, există o serie de aspecte care ar putea afecta calendarul de mișcare a personalului didactic din perioada martie-mai. Astfel, se poate ajunge în situația ca anumite posturi care vor fi repartizate în perioada mai sus menționată să fie la unitățile școlare ce ar urma să fie desființate sau comasate, potrivit art. 19 din Legea nr. 1/2011. În acest caz, cadrele didactice care ar obține aceste posturi în perioada martie-mai ar putea fi nevoite ca în septembrie să aplice din nou pentru obținerea unui alt post la una din școlile care vor prelua elevii din unitățile desființate.
Astfel, din respect pentru cadrele didactice din județul Botoșani și din colegiul pe care îl reprezint, vă rog ca înainte de repartizarea posturilor conform calendarului martie-mai să îmi comunicați lista unităților școalare care urmează să fie desființate, astfel încât cadrele didactice din Botoșani să se poată orienta, de la bun început, către unitățile școlare care își vor continua activitatea după procesul de comasare.
Consider că informarea profesorilor în timp util asupra acestor aspecte reprezintă o formă minimă de respect care li se cuvine și care vă stă în putință să o realizați. (DorohoiNews.ro)