Deputatul Andrei Dolineaschi a adresat ieri, 21 martie, o nouă interpelare către primul ministru Emil Boc şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, în care le solicită celor doi să aprobe o rectificare de buget pentru acordarea salariilor profesorilor din judeţul Botoşani.
De această dată, interpelarea depusă de reprezentantul PSD a fost semnată şi de alţi parlamentari, respectiv de deputatul Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget finanţe, deputatul Ioan Cindrea, vicepreşedintele Comisiei de muncă, deputatul de Suceava Ioan Stan, preşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, deputatul de Botoşani Costică Macaleţi şi deputatul de Arad, Ciprian Luca, membru în Comisia de cultură.
Ca urmare a acestor demersuri, problema salariilor profesorilor a fost ridicată şi în Biroul Permanent Naţional al Partidului Social Democrat. În acest for de conducere, liderii PSD au hotărât să înainteze către Guvern o propunere de rectificare bugetară, care să permită achitarea obligaţiilor salariale către profesorii din Botoşani, Suceava, Giurgiu şi Arad unde s-au înregistrat astfel de probleme.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat această decizie în cadrul conferinţei de presă organizată la sediul central al partidului.
Deputatul Andrei Dolineaschi a organizat pentru mâine, 23 martie 2011, ora 15:00, o întâlnire cu cadrele didactice din judeţul Botoşani ce va avea loc la cabinetul său parlamentar din municipiul Dorohoi, din municipiul Dorohoi, Str. Grigore Ghica nr. 3, Bloc C5, parter. Tema discuţiilor va fi legată de problemele cadrelor didactice din judeţ, urmând ca o sinteză a acestora să fie prezentată şi ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. În vederea acestei întâlniri, deputatul PSD a postat pe site-ul său, www.andreidolineaschi.ro, un formular prin care profesorii din Botoşani îşi pot exprima nemulţumirile.
Continutul interpelarii
Obiectul interpelării: salariile cadrelor didactice din Botoşani
Vă adresez această interpelare în legătură cu situaţia deosebit de gravă privind neplata drepturilor salariale ale cadrelor didactice din judeţul Botoşani. După cum probabil ştiţi, de circa o săptămână, un număr însemnat de unităţi şcolare din judeţ au fost afectate de greva spontană a dascălilor, care au recurs la acest gest de disperare întrucât se confruntă cu mari dificultăţi financiare rezultate pe de o parte din reducerile de venituri de anul trecut, la care se adaugă neplata salariilor pentru activitatea din ultima lună. Vă fac cunoscut faptul că, din cauza nerespectării obligaţiilor statului, mulţi dintre profesorii botoşăneni se văd în imposibilitatea de a-şi achita ratele pentru creditele bancare contractate cu bună credinţă, pe baza unei anumite stabilităţi a locului de muncă şi a salariului pentru munca prestată. În acest context, subliniez că puţinele economii care ar fi putut fi îndreptate pentru plata acestor rate bancare s-au epuizat ca urmare a deciziei de anul trecut Guvernului de a reduce salariile din sistemul bugetar cu 25%.
Revin asupra faptului că situaţia creată în prezent este o consecinţă a faptului că Guvernul nu a luat inclus în bugetul pentru ISJ Botoşani sumele aferente pentru respectarea deciziilor judecătoreşti executorii prin care s-a dispus respectarea drepturilor profesorilor ce decurg din aplicarea Legii nr 221/2008, care stabilea valoarea coeficientului de multiplicare la 400 lei. Iar faptul că în prezent, ISJ Botoşani intenţionează să facă recurs împotriva acestor decizii nu absolvă în niciun fel Guvernul de obligaţiile pe care le are faţă de dascălii botoşăneni.
Având în vedere toate aceste lucruri atenţionez asupra faptului că decizia Inspectoratului Judeţean Botoşani de a nu plăti drepturile salariale ale cadrelor didactice produce consecinţe juridice ca urmare a încălcărilor următoarelor prevederi legale şi constituţionale:
Cod Penal, art. 246, privind infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor;
Constituţia României, art. 1, alin. 4, privind principiul separaţiei şi echilibrului puterilor statului;
Constituţia României, art. 129, privind folosirea căilor de atac împotriva hotărârilor judecătoreşti.
Toate aceste aspecte le-am semnalat domnului ministru al Educaţiei, domnul Daniel Petru Funeriu, atât de la tribuna Parlamentului, cât şi prin intermediul mai multor apeluri publice.
Drept urmare, pentru respectarea legalităţii privind drepturile cadrelor didactice şi pentru soluţionarea problemelor financiare create prin neîndeplinirea obligaţiilor statului faţă de dascălii botoşăneni, vă rog să dispuneţi în regim de urgenţă rectificarea bugetului alocat pentru plata salariilor în unităţile de învăţământ din judeţul Botoşani.
Subliniez totodată că pentru solicitarea de mai sus am obţinut sprijinul mai multor colegi din Parlament care au semnat această întâmpinare.
Cu deosebită stimă,
Deputat Andrei Dolineaschi
Semnatarii care susţin propunerea de rectificare bugetară pentru achitarea drepturilor salariale ce decurg din deciziile judecătoreşti executorii.
· Virorel Ştefan, preşedinte Comisie buget, finanţe şi bănci – Camera Deputaţilor
· Ioan Cindrea, vicepreşedinte Comisie muncă şi protecţie socială – Camera Deputaţilor
· Ioan Stan, preşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii – Camera Deputaţilor
· Costică Macaleţi, membru în Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibrului ecologic din Camera Deputaţilor
Ciprian Luca, membru în Comisia de cultură, arte şi mijloace de informare în masă – Camera Deputaţilor