Dorohoi News Logo

Gheorghe Marcu : Primăriile la cheremul Guvernului Boc

Senatorul Marcu

Declaraţia mea politică intitulată “Primăriile la cheremul Guvernului Boc” vine ca o reacţie la decizia Guvernului, de a tăia una dintre principalele surse de finanţare a autorităţilor locale, anulând prevederile articolului 32 din Legea nr. 273 - Legea finantelor publice locale. Mai precis, începând cu data de 1 februarie 2011, autorităţile locale  nu mai au la dispoziţie cotele defalcate din impozitul pe venit, aferent salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în sediile secundare ale contribuabililor.

De peste 2 ani de guvernare Boc, majoritatea cetăţenilor acestei ţări nu cunosc decât tăieri de salarii, tăieri de pensii şi scumpiri la întrega gamă de produse şi servicii. Tot de atâta timp, autorităţile locale au fost încărcate cu obligaţii diverse, de la administrarea şcolilor şi spitalelor, până la plata salariilor profesorilor şi medicilor, fără a avea şi sursele de finanţare, ce au fost tăiate prin legea bugetului pe 2011. Nu se mai respectă prevederile constituţionale cu privire la autonomia locală, deconcentrarea servicilor publice şi finanţarea acestora.   

Şi dumneavostra, stimaţi colegi ce susţineţi acest guvern, sunteţi umiliţi prin şantajul acordării sau nu a unor sume de bani pentru colegiile  în care aţi candidat.  
În opinia mea, astazi, în plenul Senatului, prin adoptarea tacită a OUG nr.117 din 2010, se legiferează un “furt” prin tăierea cotelor defalcate din impozitul pe venit, care reprezinta o importanta sursa de finantare pentru comunitatile locale.
 
Pentru a realiza mai bine penibilul situaţiei, vă informez că prin Ordinul nr. 232 din 1 februarie a.c., semnat de Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, această decizie a fost deja luată.
Îmi permit să amintesc foarte succint doar câteva dintre consecinţele acestei decizii:
-         începind cu data de 1 februarie 2011, niciun primar, indiferent de formaţiunea politică de care aparţine, nu va mai fi interesat să asigure facilităţi pentru investitorii care nu au sediul social în respectivele localităţi, datorită simplului motiv că sursa de finanţare aferentă cotelor defalcate din impozitul pe venit nu mai ramâne în localitate;
-         acestă decizie creează multe disfuncţionalităţi tuturor primăriilor care au pe teritoriul lor sedii secundare ale firmelor, deoarece bugetele acestor primării au fost fundamentate pe venituril care astfel dispar;
-         de acum înainte va creşte dependenţa primarilor de capricile domnului prim-ministru Emil Boc, care poate aloca sau nu bani pentru funcţionarea  respectivelor unităţi administrativ-teritoriale dupa bunul plac;
-         va creşte proporţional şi dependenţa dumneavoastră, domnilor parlamentari, de capriciile domnului Boc în a vă onora sau nu promisiunile făcute faţă de cetăţenii care v-au ales.  
 
De aceea, stimaţi colegi, nu cred că această procedură de legiferare este întâmplatoare, ţinând seama de faptul că în 2012 sunt alegeri, atât locale cât şi parlamentare.
Pornind de la acest simplu exemplu, avem imaginea de ansamblu a relaţiilor Legislativ – Executiv. Este evident că Guvernul sfidează Parlamentul, din moment ce părerea noastră nu contează şi prezenţa în sala de plen devine inutilă. Vă mulţumesc!
 
Senator Gheorghe Marcu
PSD Botoşani

 

politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web