Dorohoi News Logo

Cătălin Ivan (PSD): În România, frauda din fonduri europene reprezintă peste jumătate din totalul neregulilor constatate

Catalin Ivan

Parlamentul European a adoptat, cu o majoritate largă de voturi, rezoluția elaborată de eurodeputatul PSD, Cătălin Ivan, desemnat raportor din partea socialiștilor europeni pe protecția intereselor financiare ale UE și lupta împotriva fraudei. În acest context, Ivan și-a exprimat îngrijorarea față de nivelul ridicat al fraudei cu bani europeni, înregistrat de țara noastră.

Cătălin Ivan a criticat în plenul PE lipsa de informații privind neregulile înregistrate în utilizarea fondurilor UE de către statele membre, una dintre concluziile raportului său referindu-se tocmai la faptul că statisticile Uniunii cu privire la erorile și cazurile de fraudă sunt bazate exclusiv pe comunicările făcute de către statele membre. În acest sens, eurodeputatul PSD a cerut Comisiei Europene modificarea actualului sistem de sancțiuni pentru garantarea respectării de către statele membre a obligațiilor privitoare la furnizarea unor date conforme cu realitatea. ”Prin acest raport am cerut toleranță zero față de fraudarea fondurilor europene, o maimare responsabilizare a factorului politic în raportările anuale către UE, care se poate realiza prin semnarea de către Ministrul de Finanțe sau cel de resort a declarațiile naționale de management și, nu în ultimul rând, o îmbunătățire a legislației privind achizițiile publice,în așa fel încât banii europeni să nu mai fie direcționați către clientela politică”, a subliniat Cătălin Ivan, liderul delegației PSD din Parlamentul European.

Social-democratul s-a arătat extrem de îngrijorat cu privire la cuantumul fraudei în comparatie cu neregulile din sectorul de resurse proprii pentru unele state membre, printre care şi România. Un alt element important scos la iveală de raportul lui Ivan se referă la problemele din legislația achizițiilorpublice. Social-democratul consideră că această arie trebuie tratată cu prioritate, fiind cea mai vulnerabilă la deturnările de fonduri în spre clientela de partid. (DorohoiNews.ro)

politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web