Dorohoi News Logo

Amendamentul lui Dolineaschi pentru modificarea ordonanței care a redus concediul de maternitate urmeză să intre în dezbaterea Senatului

Andrei-Dolineaschi-PSD

La prima rundă de discuții, reprezentnații Ministerului Muncii nu au putut răspunde la obiecțiile deputatului de Botoșani. Deputatul Andrei Dolineaschi s-a întâlnit, luni 18 aprilie, cu secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Nicolae Ișvăsescu, pentru a discuta amendamentul depus de parlamentar la începutul acestui an pentru modificarea OUG 111/2010, prin care Guvernul a restrâns anumite
drepturi privind indemnizația de creștere a copilului.

Principala obiecție a deputatului a fost legată de faptul că ordonanța se aplică restroactiv în cazul familiilor care au decis să aibă un copil în regimul juridic anterior care era mai favorabil,  acest lucru fiind interzis atât de Constituție, cât și de Codul Civil. „Sunt multe familii care au decis să aibă un copil într-un anumit regim juridic, în care statul le-a garantat anumite avantaje. Între timp însă, înainte de nașterea copilului, statul vine și le spune că nu vor primi ceea ce li s-a promis. Mă refer la cazurile în care sarcina a fost constatată anul trecut, însă copilul s-a născut sau urmează să se nască după 1 ianuarie 2011, când a intrat în vigoare ordonanța. Din acest motiv am propus ca noul act normativ să se raporteze la data luării în evidență a sarcinii și nu la nașterea ulterioară a copilului”, a explicat deputatul.

Replica reprezentantului Ministerului Muncii a fost că certificatul de naștere este singurul document pe baza căruia se poate stabili o dată exactă și că efectele juridice se pot produce doar după nașterea copilului.
Deputatul Dolineaschi a arătat însă că și documentul medical prin care  e luată în evidență sarcina este un document la fel de oficial care are o dată exactă și că există mai multe cazuri în care există efecte juridice înainte de naștearea copilului. „Nu e adevărat că legea nu se poate aplica înainte de naștere. De exemplu, legea penală pedepsește avortul provocat după 14 săptămâni. Deci e limpede că și OUG 111 se poate raporta la momente anterioare nașterii, iar luarea în evidență a sarcinii stabilește o dată exactă, consemnată într-un document medical oficial”, a argumentat deputatul Dolineaschi.

Parlamentarul de Botoșani a mai arătat că, potrivit unor estimări făcute chiar de ministrul Muncii, Ioan Botiș, efortul bugetar pentru amânarea cu încă nouă luni a OUG 111/2010 nu ar depăși 20 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o sumă absolut infimă la nivel național.
În cazul în care amendamentul propus de Dolineaschi ar fi adoptat de Parlament, familiile care pot demonstra cu acte medicale că sarcina a fost luată în evidență înainte de 1 ianuarie 2011, și care, potrivit OUG 111 au optat pentru un concediu de 12 luni pentru creștere a copilului, își vor putea prelungi această perioadă cu încă un an, în aceleași condiții financiare. 

Având în vedere că reprezentanții Ministerului Muncii nu au putut oferi argumente convingătoare pentru susținerea formei actuale a OUG 111/2010, deputatul își va continua demersul legislativ, urmând să susțină amendamentul în cadrul Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială din Senat. Dezbaterea va avea loc după ce Ministerul Muncii își va exprima oficial punctul de vedere față de această inițiativă. (DorohoiNews.ro)
 

politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web