Senatorul Gheorghe Marcu, preşedintele Organizației Județene PSD Botoşani, a făcut în 23 mai 2011 o interpelare , adresată Domnului Prim Ministru, Emil Boc, în legatura cu modul de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor preluate abuziv. Vă prezentăm conținutul interpelării.
Interpelare
Adresată: Domnului Emil Boc
Prim Ministrul României
De către: Domnul Gheorghe Marcu
Senator în Circumscripţia Electorală 07, Botoşani
În şedinţa din data de: 23.05.2011
Obiectul interpelării: Modul de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor preluate abuziv
Domnule Prim – Ministru,
În data de 11 mai 2011, Guvernul a adoptat Hotărârea pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a titlului VII „Regimul stabilirii şi plăţii despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv” din Legea 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. Articolul unic adoptat prevede că "în cazuri temeinic motivate (cazuri medicale, cazuri sociale etc., dovedite prin înscrisuri, ...)" Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) poate emite cu prioritate titluri de plată şi / sau de titluri de conversie (decizia pe baza căreia posesorii de titluri de despăgubire primesc acţiuni la Fondul Proprietatea).
Este evident că acest articol va da peste cap şi aşa precara listă de aşteptare, rămânând la alegerea conducerii ANRP cazurile „prioritare”. Ştim cu toţii că înscrisurile doveditoare pot fi obţinute cu uşurinţă atunci când acest lucru îi poate duce pe unii în capul listei la acordarea despăgubirilor. Mai mult decât atât, mă întreb ce îi recomandă pe cei din conducerea ANRP pentru analiza unor dosare medicale sau sociale, de exemplu. Şi nu în ultimul rând, este important de ştiut ce se ascunde în spatele lapidarului „etcetera”.
Aşadar, domnule Prim – Ministru, având în vedere cele prezentate, vă rog să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:
1. Care este scopul modificării Normelor metodologice de aplicare a Legii 247/2005 şi ce s-a urmărit prin adoptarea acestui articol?
2. Ce se va întâmpla cu cei care aşteaptă rezoluţia ANRP de ani de zile (unii cu vârste foarte înaintate) şi pentru care această modificare va însemna o altă amânare?
3. În măsura în care acţiunile deţinute la Fondul Proprietatea de către Ministerul Finanţelor Publice nu sunt acoperitoare pentru foştii proprietari, la ce soluţii veţi recurge?
Solicit răspuns scris.
Vă mulţumesc,
Gheorghe Marcu
Senator PSD Botoşani