Dorohoi News Logo

Dolineaschi: Nu am susţinut alegerea primarilor dintr-un singur tur, pentru că argumentul reducerii costurilor nu stă în picioare

andrei_dolineaschi2

Deputatul Andrei Dolineaschi a respins categoric afirmaţiile făcute de colegul său de la PDL, deputatul Cătălin Buhăianu care a afirmat că parlamentarii PSD de Botoşani ar fi susţinut alegerea primarilor dintr-un singur tur. "Domnul Buhăianu minte dacă susţine că ar fi avut cu mine o discuţie în care să fi spus că sunt de acord cu alegerea primarilor dintr-un singur tur. O astfel de discuţie nu a avut loc, iar eu nu am susţinut acest proiect de lege", a afirmat Dolineaschi.

Deputatul PSD a explicat că nu a votat alegerea primarilor dintr-un singur tur pentru că proiectul de lege era "insuficient fundamentat". "S-a invocat argumentul că astfel s-ar economisi banii necesari organizării turului doi. Este un argument care nu stă în picioare. Există aşa-numitul sistem de vot alternativ sau "instant runoff voting", prin care se pot susţine ambele tururi într-un singur scrutin. Alegătorii vin la vot şi marchează în ordinea preferinţelor doi dintre candidaţii înscrişi. Pentru selecţia finaliştilor se ia în considerare prima opţiune a alegătorilor, iar pentru departajarea celor doi se compară câte opţiuni secunde a obţinut fiecare. Sistemul e folosit în multe state, printre care Marea Britanie, Irlanda, Australia sau Canada",  a arătat prim-vicepreşedintele PSD Botoşani, care a adăugat că le-ar fi dat mai multe detalii pe această temă celor de la PDL dacă erau într-adevăr atât de preocupaţi de reducerea costurilor electorale.

Dolineaschi a mai subliniat că nu a dorit să susţină un astfel de proiect pentru că, în spatele său s-ar afla o altă manevră a PDL. "Vă daţi seama că mita electorală pentru un singur tur, e mai mică decât cea pentru două tururi. De asemenea, e mai uşor să manipulezi 10-20% din alegători decât jumătate plus unul. Am mari rezerve privind această lege, iar la alegerile din 2012 vom vedea cu siguranţă efectele negative", a precizat parlamentarul social-democrat. (DorohoiNews.ro)

politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web