Managerul Spitalului de Psihiatrie din Botoşani, medicul Gabriel Oprişanu, acuză că procedura comasării spitalelor botoşănene face parte din strategia regionalizării susţinută de şefii PDL din Botoşani şi Suceava.
„Comasarea spitalelor face parte din planul de regionalizare pus la cale de PDL. Asta e doar o prima fază a desfiinţării mai multor spitale. În planul Frăţiei Fluturilor, inclusiv Spitalul Judeaţean Botoşani va deveni doar o anexă a viitorului spital regional care va avea sediul la Iaşi. Comasarea este doar un punct din planul dezmembrării judeţului Botoşani”, a declarat medicul Oprişanu.
Candidatul propus de PSD pentru Primăria Botoşani afirmă că, prin comasare, spitalele vor pierde locuri de muncă. „Scopul nedeclarat al comasării spitalelor este îndeplinirea angajamentului Guvernului PDL faţă de FMI de a reduce numărul paturilor de spital cu peste 15.000, din care 5.700 până la sfârşitul acestui an. Asta înseamnă pierderea a 1,2 slujbe pentru fiecare pat de spital desfiinţat. La un calcul sumar, rezultă că în Botoşani vor intra în şomaj circa 400-500 de medici, asistenţi şi angajaţi din aparatul auxiliar. Iar domnul primar Cătălin Flutur, în calitate de şef PDL, răspunde direct de punerea în practică a acestui plan de decimare a locurilor de muncă din sistemul spitalicesc botoşănean”, a arătat directorul Spitalului de Pshiatrie.
În opinia sa, dacă se va ajunge la disponibilizări în urma comasării, procedura redistribuirii personalului medical la alte unităţi spitaliceşti nu va putea fi aplicată în Botoşani: „La noi am mai văzut în trecut o comasare a Spitalului de Boli Infecţioase, când personalul a fost redistribuit la alte unităţi medicale. Acum însă, acest lucru nu mai e posibil pentru că toate spitalele din judeţ vor fi supuse desfiinţării sau regionalizării ”, a arătat Gabriel Oprişanu.
Şeful Spitalului de Psihiatrie s-a arătat surprins de atitudinea mişcării sindicale din sistemul sanitar botoşănean, care nu a reacţionat împotriva comasării spitalelor. „Văd că în multe alte judeţe ale ţării, SANITAS luptă împotriva comasării spitalelor, despre care spune că e formă mascată de a trimite oamenii în şomaj. De aceea mă surprinde foarte mult că la noi SANITAS nu reacţionează sau chiar pare să susţină ideea comasării, deşi acest lucru contravine intereselor salariaţilor”, a mai spus medicul Oprişanu, care a subliniat că cei care afirmă că prin comasare spitalele ar primi mai mulţi bani vor de fapt să ascundă problema disponibilizărilor ca urmare a reducerii numărului de paturi de spital.
În luna iunie, managerul Spitalului de Psihiatrie a afirmat că mai degrabă va renunţa la propria sa funcţie decât să semneze deciziile de disponibilizare pentru angajaţii din unitatea pe care o conduce. În prezent, Spitalul de Psihiatrie din Botoşani are 6 secţii şi 350 de paturi, din care o bună parte ar trebui desfiinţate prin comasarea cu Spitalul Judeaţean, ceea ce va implica cel puţin înjumătăţirea actualelor grile de personal. (DorohoiNews.ro)