Deputatul PSD, Andrei Dolineaschi, a declarat că demersurile PDL pentru comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale încalcă flagrant codul de bune practici şi standardele electorale definite de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, cunoscută sub numele de „Comisia de la Veneţia”.
„Codul de bune practici elaborat de Comisia de la Veneţia subliniază foarte clar că modificările aduse sistemelor electorale nu trebuie făcute cu mai puţin de un an înainte alegeri. Iar dacă acest lucru se întâmplă totuşi, Comisia spune că noul sistem trebuie să intre în vigoare abia după un ciclu electoral. Aşadar, dacă vor neapărat să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare, această modificare ar trebui să intre în vigoare abia la alegerile din 2016”, a arătat deputatul PSD.
În ce priveşte scenariul propus de PDL ca alegerile locale să fie amânate cu circa şase luni, până la organizarea alegerilor generale, Dolineaschi a explicat că printr-o astfel de măsură s-ar încălca standardele definite de Comisia de la Veneţia în domeniul electoral. „În textul Convenţiei pentru standardele, drepturile şi libertăţile electorale se precizează explicit că nu trebuie întreprinse acţiuni care să conducă la întreruperea, anularea sau amânarea alegerilor la termen stabilite conform Constituţiei şi legilor în vigoare”, a precizat Dolineaschi.
Social-democratul a mai adăugat că toate variantele propuse de PDL pentru modificarea legislaţiei electorale indică în mod clar intenţia acestui partid de a schimba regulile în timpul jocului pentru a-şi crea un avantaj electoral, fapt care se înscrie în definiţia abuzului de putere. În opinia lui Dolineaschi, asistenţa Comisiei de la Veneţia în elaborarea proiectelor de modificare a legislaţiei române din domeniul electoral ar fi singura garanţie pentru împiedicarea abuzurilor actualei puteri politice.
Comisia de la Veneţia
Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, cunoscută sub numele de “Comisia de la Veneţia”, este un organism consultativ independent al Consiliului Europei şi a fost înfiinţată cu scopul consolidării sistemelor de drept din statele membre, promovării principiilor democratice şi examinării funcţionării instituţiilor democratice inclusiv în domeniul electoral.
Comisia de la Veneţia a participat la elaborarea legislaţiei electorale din Albania şi Bosnia Herţegovina. De asemnea, există o colaborare strânsă în domeniul legislaţiei electorale cu Albania, Armenia, Azerbaijan, Georgia si Ucraina. Ocazional, Comisia a fost activă în unele cantoane elveţiene, Croaţia, Moldova şi Macedonia. (DorohoiNews.ro)