Stimaţi colegi, la începutul săptămânii i-am adresat o interpelare Primului Ministru în legătură cu motivele pentru care Parlamentul nu a primit nici până la această dată proiectul de buget pentru anul viitor. După cum ştiţi, Legea finanţelor publice prevede ca termen limită, pentru trimiterea bugetului la Parlament, data de 15 octombrie, un termen legal încălcat de guvern, cu scuza că aşteaptă 2 indicatori macro-economici din partea FMI şi CE, respectiv ţinta de deficit bugetar şi prognoza de creştere economică.
Îmi permit să-l ajut pe domnul profesor Emil Boc, amintindu-i că aceşti doi indicatori sunt prezentaţi chiar în Strategia fiscal – bugetară 2012 – 2014, gândită de guvernul domniei sale.
Voi fi şi mai precis de atât: la pagina 10 a acestui document, la capitolul „Consolidarea macroeconomică şi reluarea creşterii economice prin politici sustenabile”, găsim următorul indicator: creştere economică în anul 2012, între 3,5% şi 4,0%. La pagina 12 găsim şi celălalt indicator: „pentru anul 2012 se prevede un deficit de 3,0% din PIB”.
Nu mai insist acum asupra greşelii făcute în legătură cu creşterea economică, dând o plajă între 3,5 şi 4%, când corect era să dea o valoare absolută. Ar fi, oricum, un detaliu în tot ce face greşit actualul guvern, nerespectând termene legale, Constituţie sau decizii şi recomandări ale organismelor internaţionale.
Însă, greşeala mult mai mare constă în faptul că prin stabilirea valorilor celor doi indicatori precizaţi mai sus, Guvernul Boc dă dovada că este rupt complet de realitatea economică internă şi internaţională. Atât timp cât politica guvernului este focusată numai pe tăieri şi lipsită totalmente de măsuri pro-active privind creşterea economiei naţionale, nu putem avea pretenţii ca economia românească să crească de la sine.
Practic, fundamentarea celor doi indicatori este greşită.
Ce constatăm în urma acestei întârzieri voite? Faptul că guvernul nu are capacitatea de elaborare a bugetului pentru anul 2012, contrazicându-se pe el însuşi şi dând dovadă de incoerenţă. Iar dacă ceea ce am citit eu din Strategia fiscal-bugetară nu este valabil, atunci putem considera fără valoare întregul document.
Mai mult decât atât, mă întreb de ce nu cerem direct FMI şi CE bugetul statului român pentru anul viitor şi pierdem în continuare timpul cu Guvernul României?
Poate că întrebarea şi mai potrivită ar fi de ce este plătit Guvernul României din banii românilor, dacă se dovedeşte incapabil de conducere, de analiză, de prognoză şi de aplicare a măsurilor economice pe care este obligat să le ia?
În aşteptarea răspunsurilor la întrebările formulate, recomand Primului Ministru să găsească altă scuză pentru întârzierea bugetului şi, eventual, să-şi asume incompetenţa guvernării, prin acea demisie de onoare, dorită de majoritatea românilor.
Vă mulţumesc!
Senator Gheorghe Marcu, PSD Botoşani