Dorohoi News Logo

Deputatul Andrei Dolineaschi îi cere premierului Emil Boc să renunţe la regionalizare pentru evitarea cheltuielilor pentru referendum

Andrei-Dolineaschi-PSD

Deputatul PSD, Andrei Dolineaschi, i-a adresat astăzi primului ministru Emil Boc o interpelare prin care îi solicită să „denunţe public proiectul regionalizării pentru a evita cheltuielile necesare pentru organizarea de referendumuri locale la nivelul fiecărui judeţ din România”.

Argumentul principal invocat de deputatul PSD este că astfel de referendumuri nu vor produce rezultate semnificativ diferite faţă de cel organizat duminică în judeţul Constanţa, prin care  a fost respins proiectul regionalizării. „Aceste referendumuri fie nu vor fi validate ca urmare a neprezentării a jumătate plus unul dintre cetăţenii cu drept de vot, fie vor înregistra un dezacord categoric faţă de intenţia modificării limitelor administrativ-teritoriale. În ambele situaţii, Guvernul nu poate depune proiectul în Parlament”, se arată în textul interpelării.

Deputatul a arătat că procesul de consultare a cetăţenilor cu privire la desfiinţarea judeţelor nu este o „ambiţie a Opoziţiei”, ci o obligaţie legală prevăzută atât în legislaţia naţională, cât şi în cea europeană. „Atât Legea referendumului, cât şi cea a administraţiei publice locale prevăd explicit că pentru modificarea limitelor administrative ale judeţelor trebuie organizate referendumuri. Acelaşi lucru e prevăzut şi în Carta Europeană pentru Autonomie Locală, care a fost ratificată de România. Deci indiferent ce spune Opoziţia, aceste referendumuri nu pot fi ocolite, iar cheltuielile nu pot fi evitate decât dacă Puterea renunţă la proiectul regionalizării”, a precizat Dolineaschi.

Acesta a adăugat că nici în cazul în care Guvernul va modifica legile privind obligativitatea referendumului şi îşi va angaja răspunderea, tot nu va putea depune proiectul în Parlament fără acordul prealabil al cetăţenilor. „Constituţia României spune, la articolul 148, că prevederile obligatorii din legislaţia europeană au prioritate faţă de de dispoziţiile din legile interne. Deci Carta Europeană pentru Autonomie locală, care prevede obligativitatea consultării cetăţenilor în cazul modificării limitelor administrative, va avea prioritate faţă de legislaţia naţională, oricum ar modifica-o Guvernul Boc”, a concluzionat deputatul social-democrat.

Prevederi legale privind obligativitatea organizării referendumurilor în cazul modificării limitelor administrative ale judeţelor:

Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului

Art. 13, alineatul (3): Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor si judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz organizarea referendumului este obligatorie

Legea 215/2001 privind administraţia publică locală
Art. 22: Delimitarea teritoriala a comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor se stabileste prin lege. Orice modificare a limitelor teritoriale ale acestora se poate efectua numai prin lege si numai dupa consultarea prealabila a cetatenilor din unitatile administrativ-teritoriale respective prin referendum, care se organizeaza potrivit legii.

Carta Europeană pentru Autonomie Locală
Articolul 5, privind protecţia limitelor teritoriale ale unităţilor administrativ-teritoriale: Pentru orice modificare a limitelor teritoriale locale, colectivităţile locale în cauză trebuie să fie consultate în prealabil, eventual pe cale de referendum, acolo unde legea permite.

Legea 199/1997, privind ratificarea Cartei Europene pentru Autonomie Locală, art. 2: România declară că prin noţiunea autoritate regională, prevazută la art. 4 paragrafele 4 si 5 din Carta Europeană, se înţelege, potrivit legislaţiei sale în vigoare, autoritate judeţeană a administraţiei publice locale. (DorohoiNews.ro)

politic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web