Preşedintele PSD, Victor Ponta, a avertizat asupra riscurilor pe care le implică Legea sănătăţii lansată recent în dezbatere publică de către Guvern.
„În februarie cred că o să avem o lege a sănătăţii care va privatiza cea mai mare parte a sistemului. Atunci, cei care au bani vor beneficia de servicii mai bune, iar cei care nu au bani vor muri în faţa spitalelor. La propriu, nu la figurat” a spus preşedintele PSD. Legea privind reforma în sănătate a fost dictată de voinţa unui singur om, preşedintele Traian Băsescu, care vrea să experimenteze pe români un sistem de sănătate care nu are nimic de-a face cu realităţile din România.
România, aşa cum recunoaşte şi actualul Guvern în expunerea de motive, are cea mai mica investiţie publică în sănătate dintre toate ţările din Uniunea Europeană. Sistemul de sănătate este subfinanţat, acumulând în mod tradiţional datorii, cu un grad încă ridicat al plăţilor informale şi cu condiţii improprii în cele mai multe dintre unităţile sanitare.
În aceste condiţii, apariţia caselor de asigurări private, orientate în primul rând spre profit, şi care vor putea impune prime de asigurări suplimentare, va restricţiona şi mai mult accesul românilor la serviciile de sănătate. Cei mai vulnerabili vor fi pacienţii vârstnici şi cei cu venituri mici, adică tocmai acei români care, de obicei, au cea mai mare nevoie de servicii medicale. Mai mult, transformarea spitalelor în societăţi comerciale sau fundaţii nu este decât o strategie pentru privatizarea pe nimic a acestor unităţi, spre beneficiul clientelei portocalii.
Aşa cum se arată într-un document atribuit experţilor FMI, legea nu asigură mecanisme de control al chelturii banilor în sănătate, nu există sancţiuni pentru managerii de spitale care depăşesc bugetele, nu există un mecanism bine definit prin care se stabileşte şi se actualizează pachetul de bază, nu se precizează cum va fi făcută finanţarea spitalelor.