Dorohoi News Logo

Prăjitură cu cremă de nucă și rom

prajitura-cu-crema-de-nuca

Ingrediente:
500 g zahar tos (aluat) + 6-8 linguri zahar (crema) + o cana de zahar (sirop)
250 ml ulei
1 ou
1 kg faina
250 - 300 g nuci macinate
350 ml lapte
300 g unt
Esente de vanilie, rom, coaja de lamaie
1 lingurita bicarbonat de sodiu

Mod de Preparare
Aluatul: 1 pahar de zahar tos se caramelizeaza pe foc. Cand s-a topit toata cantitatea de zahar, se stinge cu un pahar (~200 ml) de apa, calduta, cu extrem de mare atentie, pentru ca sare. Se da la racit. Un ou intreg se freaca cu 250g zahar pana se albeste, apoi se adauga 250 ml ulei ca la maioneza. Se pune o lingurita rasa de bicarbonat de sodiu stins cu putin lapte si se adauga siropul de zahar ars si faina cat cuprinde pana se face coca (aproape 1 kg) + esente. Cantitatea de faina depinde de marimea paharului de apa folosit la stingerea siropului de zahar ars. Se imparte coca in 3 foi care se coc pe dosul tavii tapetate cu hartie de copt sau cu faina. Cuptorul sa fie incalzit in prealabil.
Crema: peste 250 g - 300 g (depinde cat de multa crema va place - mie imi place cu mai multaaaa) se toarna lapte cat sa le inmoaie. La cele 300g de nuci macinate ale mele au intrat cam 300 ml lapte. Se pune esenta de vanilie, si 6-8 linguri zahar. Se fierb timp de cateva minute, pana se ingroasa compozitia. Cand se raceste, se amesteca cu 300g unt.
Siropul: o cana de apa se fierbe cu o cana de zahar (este necesar ca unitatea de masura sa fie identica), cu coaja de lamaie si esente de vanilie si rom. Se da in clocot. Toata operatiunea n-ar trebui sa dureze mai mult de 20 minute.
Asamblarea: Se pune o foaie pe o tava sau un blat suficient de mare, apoi se insiropeaza, fara sa exagerati prea tare. Se toarna jumatate de crema. Se aseaza cea de-a doua foaie, se insiropeaza, se pune crema ramasa, apoi ultima foaie, care se insiropeaza la randul ei. Se lasa cateva ore/peste noapte sa se mai inmoaie.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web