Dorohoi News Logo

Tort de morcovi

tort

Blat:
240g făină
1 linguriță praf de copt
1 linguriță  scorțișoară
¼ boabă nucșoară rasă
¼ linguriță cardamon
¼ linguriță ghimbir pudră
3 ouă
1 linguriță extract vanilie
250g zahăr
250g morcov ras fin
160g ulei vegetal
50g nuci pecan coapte
opțional: coajă de portocală confiată

Cremă de brânză cu unt:
100g unt moale
250g zahăr pudră
200g cremă de brânză
coaja rasă de la 1 lămâie

Mod de preparare: Pentru blat, amestecă la început într-un bol: făina, praful de copt, scorțișoara, nucșoara, cardamonul și ghimbirul pudră. Într-un alt bol bate ușor cu un tel cele 3 ouă. Adaugă zahărul, extractul de vanilie și uleiul și amestecă bine. Peste ingredientele lichide toarnă treptat și încorporează amestecul cu făină de mai devreme. La final, în tot acest amestec încorporează morcovul ras, nucile și coaja de portocală. Toarnă aluatul, în cantități egale,  în 2 tăvi cu diametrul 20cm, tapetate cu hârtie de copt. Lasă-le la cuptor, la 180C, timp de 30 de minute sau până când o scobitoare înfiptă în mijlocul lor iese curată. Scoate blaturile din cuptor și lasă-le să se răcorească în tavă timp de 5 minute, apoi scoate-le pe un grătar să se răcească complet. Abia după ce s-au răcit perfect poți să le tai partea de sus, ca să le nivelezi, iar apoi pe fiecare în parte în două părți egale pe orizontală. În total vei avea patru felii de blat, care așteaptă crema.

Pentru cremă: Lasă la înmuiat untul, la temperatura camerei. Abia când e moale e pregătit să fie transformat în cremă. Freacă untul cu zahărul pudră și coaja de lămâie, cu ajutorul unui mixer. Când untul a înghițit aproape tot zahărul începe să adaugi crema de brânză. Câte o lingură, pe rând. Și ai răbdare să o încorporezi pe toată înainte să adaugi următoarea lingură. Când ai terminat de încorporat toată crema de brânză  crema e gata. Împarte crema în vreo 4 părți. După ce ți-ai împărțit crema, pune baza de la primul blat pe un platou/ farfurie. Întinde peste el o parte din cremă. Nivelează până aproape de margini și așează peste ea partea a doua de blat. Continuă la fel până când pui deasupra ultima felie de blat. Întinde crema rămasă peste tort și pe laterale cât mai neted cu putință, cu ajutorul unei spatule din metal. Pune tortul la rece cel puțin 1-2 ore îniante să îl decorezi și să îl tai.
Poți decora cu nuci caramelizate sau cu fructe proaspete (afine, coacăze, kumquat), flori cometibile sau îl poți lăsa simplu.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web