Dorohoi News Logo

Cât timp se fierbe dulceaţa sau gemul. Gospodinele trebuie să ştie această regulă

sfaturi-pentru-prepararea-dulceturilor

Dulceața sau gemul amintește de verile pe care le petreceai la bunica ta, mereu ocupată în bucătărie, pregătind aceste delicatese. Adevărul este că oricine le poate pregăti. Trebuie doar să fi atent la câteva reguli și să urmezi pas cu pas câteva instrucțiuni simple. Află din rândurile următoare cât timp se fierbe dulceaţa sau gemul!

Cât timp se fierbe dulceaţa sau gemul
În primul rând, să clarificăm un lucru: trebuie să ne amintim întotdeauna diferența dintre gem și dulceață. Primul se prepară prin zdrobirea fructelor, peste care se adaugă zahăr.

Compoziția este apoi dată la fiert și trebuie să aibă un procent măcar de 80% din fructe. Trebuie știut că gemul are o compoziție mai vâscoasă și, spre deosebire de dulceață, trebuie turnat în borcane cât e cald.

Dulceața se obține prin fierberea fructelor întregi, peste care se adaugă zahăr. Compoziția este mai dulce decât gemul. La gem se pun circa 300 gr de zahăr la un kg de fructe, pe când la dulceață se adaugă aproximativ 500 gr de zahăr la un kg de fructe.

Ce fel de fructe trebuie să alegem?
Poți alege orice fructe dorești. Important este ca ele să fie proaspete, de sezon și coapte, deoarece dulceața va ieși mult mai delicioasă. O altă regulă este să nu culegi fructele pe timp ploios, fiindcă acestea vor acumula multă umiditate și se vor răsfierbe în procesul de preparare.

Se înlătură sâmburii
După ce ai ales fructele, poți trece la preparare. Mai întâi, fructele se spală, după care sunt presărate cu zahăr si se lasă timp de aproximativ trei ore.

Dacă prepari dulceață de vișine, trebuie să înlături sâmburii din fructe. Poți utiliza un dispozitiv special, lucru care va permite accelerarea procesului și păstrarea aspectului fructelor.

Cum trebuie să fie vasul în care fierbi dulceața?
Vasul în care prepari dulceața trebuie să fie cât mai încăpător, dar nu prea înalt, deoarece lichidul trebuie să se evaporeze cât mai repede. De asemenea, acesta trebuie sa fie foarte curat. Nu este recomandat ca acesta să prezinte depuneri de calcar sau rugină.

Cât timp se fierbe dulceaţa sau gemul?
Urmează fierberea siropului. În vas se adaugă zahărul, apa și se fierbe până la topirea zahărului. Ulterior, se pun fructele și se lasă să fiarbă. Primele 5-10 minute, focul trebuie să fie mic, pentru a nu se forma multă spumă.

În cazul în care se formează, aceasta trebuie îndepărtată. Iar pentru a evita zbârcirea fructelor, la fiecare 5-7 minute dulceața trebuie dată de pe foc. Cât timp se fierbe dulceaţa sau gemul? Ei bine, produsul se fierbe până când observi că fructele nu plutesc deasupra, ci uniform în sirop.

Unele fructe, de exemplu merele, caisele, prunele si gutuile după fierbere devin transparente. După ce s-a fiert, dulceața se lasă pentru ceva timp sa se răcorească.

Borcanele trebuie să fie curate și uscate
După ce s-a răcit, dulceața se toarnă în borcane curate și uscate. Ulterior, acestea se așează într-o încăpere uscată si răcoroasă. Se acoperă cu o hârtie de pergament și se leagă cu sfoara.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web