Dorohoi News Logo

Fasole bătută

Fasole bătută

Ingrediente:
600 g de fasole fiarta, care poate fi foarte bine din conserva,
6 cepe mari
¼ boia iute sau ardei iute uscat, daca iti place usor - picanta
1 morcov fiert
2-3 catei de usturoi
200-300ml de ulei bun
Sare

Mod de Preparare: Ai doua moduri in care poti face fasolea batuta. Folosind fasolea deja fiarta, din 2 conserve, aceasta fiind varianta care dureaza 15-20de minute. Folosind fasolea uscata dureaza mai mult, deoarece fasolea trebuie spalata bine si lasata sa se inmoaie in apa peste noapte. A doua zi o pui la fiert in apa suficienta, cu 1 morcov si o albitura, 2-3 fire de cimbru, 1 lngurita de seminte de marar. Astea ii dau o aroma subtila, asa ca e bine sa le pui, dar daca nu le ai nu este nicio tragedie, poti adauga un morcov si atat. Intre timp cureti ceapa si o tai solzi. Pui uleiul, ardeiul iute uscat si ceapa la calit intr-o cratita incapatoare, tigaie sau wok, ideea este sa lasi ceapa pana devine aurie, moale si foarte dulce. Atunci cand fasolea este fiarta foarte bine adica poti zdrobi intre degete bobul de fasole cu usurinta-asta dureaza cam 2-3 ore la fasolea uscata, depinde cat este de veche- iti scoti intr-un bol incapator fasolea fiarta, scursa de apa in care a fiert. Mai pastrezi un polonic din aceasta apa, ca sa o mai subtiezi, dar de obicei nu este nevoie. Adaugi morcovul fiert, pentru ca ii da o culoare roz draguta si ceapa cu tot uleiul in care s-a calit. Adaugi cateii de usturoi si bagi mixerul in ea pana devine fina si cremoasa. Fasolea batuta poate deveni un antipasto gourmet: felii de paine prajita taiate in 2 cu fasole batuta, presarate de cubulete sau bastonase de castraveti murati devin o gustare interesanta. Din fasole alba , gata fiarta, la conserva este chiar foarte simplu de facut, deoarece se reduce timpul de preparare la 20de minute, adica doar calirea cepei si transformarea fasolei in crema. Chiar, de ce o cheama fasole batuta ca eu am mixat-o, nu am batut-o.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web