Dorohoi News Logo

Zacuscă țărănească

Zacuscă țărănească

Ingrediente:
3 kg vinete coapte și scurse
2 kg ardei și gogoșari copți și curățați
2 kg ceapă
3 l bulion de roșii
500 ml ulei de floarea soarelui
3 linguri de sare

Mod de preparare: Vinetele, ardeii și gogoșarii este de preferat să îi coci pe tablă sau la grătar. Dacă nu ai această opțiune, poți să faci legumele la cuptor, pe rând. Se spală bine legumele, se usucă și se bagă la cuptor. Când coaja s-a încrețit și a devenit neagră, se scot, se curăță de coajă, semințe și cotoare și vinetele se lasă la scurs. Ca să cureți mai ușor legumele coapte, presară-le cu sare și pune-le într-un bol cu capac, ca să transpire și coaja să se separe de pulpă. Din roșii se prepară bulion de casă, apoi se încinge uleiul și se adaugă ceapa tăiată mărunt. Se lasă la călit cam 16 minute și se adaugă bulion de roșii. Tot amestecul se lasă la fiert cam un sfert de oră. Între timp, vinetele se trec prin mașina de tocat carne, la fel ardeii și gogoșarii. Într-un alt vas se toarnă puțin ulei și vinetele, gogoșarii și ardeii se călesc împreună cam 15 minute. Întreg amestecul se adaugă peste ceapa călită și se amestecă. Când începe să fiarbă, lasă focul mic și mai lasă să se gătească cam 2-3 ore, amestecând periodic. Potrivește de sare și orice alte condimente dorești. Toarnă zacusca fierbinte în borcane curate și uscate, apoi sterilizează-le la cuptor, la 150 de grade. Va ieși o zacuscă cu un gust incredibil de legume coapte, ideală pentru a fi servită ca aperitiv, la micul dejun sau drept o cină ușoară.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web