Dorohoi News Logo

Zacuscă de vinete

zacusca-de-vinete

Ai nevoie de:
6 kg de vinete
3 kg de ceapă
3 kg de ardei capia
500 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui
2 morcovi
3 frunze de dafin
Sare
3 căței de usturoi
Piper măcinat
Fulgi de chilli
2 kg roșii

Mod de preparare: Pentru început, coace vinetele pe grătar sau pe aragaz la foc mare. Apoi, curăță-le și lasă-le la scurs într-o sită. Trebuie să își lase toată zeama, așa că ar trebui să stea măcar 4 ore, dar de preferat este să le lași peste noapte. Apoi, ocupă-te de ardei. Spală ardeii și coace-i pe un grătar, pe o plită sau pe flacăra de la aragaz ori în cuptor. Apoi, curăță-i de semințe și taie-i fâșiuțe. Curăță ceapa și toac-o mărunt sau pune-o într-un robot de bucătărie. Pune uleiul la încins și adaugă ceapa. Rade morcovii și adaugă-i la ceapă. Pune și ardeii și amestecă bine. Poți adăuga apă, ca legumele să nu se prăjească, ci să fie înăbușite. Când sunt gătite, adaugă roșiile făcute suc cu blenderul sau trecute prin mașina specială. Lasă la fiert până sosul scade. Adaugă vinetele tocate, frunzele de dafin, sare după gust, piper proaspăt măcinat și fulgi de chilli. Tot acum adaugă usturoiul trecut prin presă sau răzuit. Se lasă amestecul să se răcească, se pune în borcane și se sterilizează la bain-marie, o oră de când apa a început să clocotească. Se lasă peste noapte în apa în care au fiert borcanele și apoi se acoperă cu o pătură, apoi se depozitează într-un loc răcoros și întunecat. Potrivit unui studiu realizat de o companie din domeniul agricol, un român din trei mănâncă zacuscă de mai multe ori pe săptămână, iar un sfert măcar o dată pe săptămână.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web