Dorohoi News Logo

Prăjitură „Alb și Negru”

prajitura

Ingrediente:
Pentru blat cu vanilie:

4 oua
1 varf cutit de sare
100 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
1/2 lingurita pasta de vanilie sau 1/4 lingurita esenta vanilie naturala
70 g faina
30 g amidon

Pentru blat cu cacao:
4 oua
1 varf cutit de sare
100 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
cateva picaturi esenta rom / coniac
50 g faina
30 g amidon
20 g pudra neagra de cacao

Pentru crema de ciocolata:
250 g ciocolata neagra
120 g ciocolata cu lapte
50 g unt
300 ml smantana pentru frisca min 30% grasime
3 linguri lapte
1/2 lingurita scortisoara
2 lingurite lichior de portocale

Pentru decor:
fulgi de ciocolata neagra si alba sau decoruri din zahar

Mod de preparare: Am pornit cuptorul pe ventilatie la 180°C, apoi am mixat ouale cu un varf cutit de sare, zaharul tos si cel vanilat timp de 5 minute, la viteza mare. Ouale si-au dublat volumul si au devenit cremoase. Am adaugat pasta de vanilie si am amestecat putin. Daca folositi esenta naturala sau alat esenta o puneti doar dupa ce adaugati faina. Am incorporat faina cernuta in prealabil si amestecata cu amidonul. Am pus aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si l-am copt 15 minute in cuptorul preincalzit la 180°C. Cat timp s-a copt blatul cu vanilie am spalat paletele de la mixer si bolul, apoi am pus 4 oua intregi in vasul mixerului, am adaugat varf cutit de sare, zahar tos si zahar vanilat si am mixat 5 minute la viteza mare. Am incorporat faina cernuta cu amidon si praf de cacao (cacao in mod special pentru ca face bulgarasi), apoi am pus cateva picaturi de esenta de rom si am amestecat. Am turnat aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si l-am copt 15 minute. Cat timp s-a copt blatul cu cacao am inceput sa pregatesc crema de ciocolata. Am pus la topit la baine-marie ciocolata cu 3 linguri lapte. Cand s-a topit ciocolata am luat-o de pe foc, am pus untul si am amestecat, am adaugat scortisoara si lichiorul de portocale, apoi am turnat treptat smantana pentru frisca mixand la viteza medie spre mare. Am continuat acest lucru pana am terminat smantana pentru frisca. Am lasat blaturile sa se raceasca, apoi le-am taiat in 3. Am folosit o linie pentru a le taia, astfel incat toate sa aiba aceeasi dimensiune. Am grupat blaturile astfel incat sa alternez culorile. Peste blatul alb am pus crema, apoi blat cu cacao, crema si iar blat vanilat. Peste blatul cu cacao am pus crema, apoi blat vanilat, crema si iar blat cu cacao. In concluzie obtinem 2 randuri de prajitura cu crema in strat subtire intre foi, dar avem grija sa pastram crema si pentru a le glazura. Am taiat cuburile de prajitura dupa 30 minute, dar nu am pus prajitura in frigider in acest timp. Am folosit fulgi de ciocolata pentru decor, dar voi puteti pune orice va place. Daca se intareste crema si nu se lipesc fulgii  sau alte decoruri puteti sa incalziti un cutit cu lama lata la flacara focului si il plimbati usor peste crema. Crema se va topi usor si puteti presara decorurile, ce se vor lipi in acest moment.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web