Dorohoi News Logo

Prăjitură cu foi de bulion și cremă de griș

3

Ingrediente - pentru foi
7 linguri de bulion
7 linguri de zahăr
7 linguri de ulei
½ linguriță cu bicarbonat
10 ml oțet pentru stins bicarbonatul
un vârf de cuțit cu sare
făină cât cuprinde (în jur de 300 grame)
- pentru cremă
500 ml lapte dulce
100 grame de zahăr
6 linguri cu griș
75 grame de unt cu 80% grăsime
zeama de la o portocală
3-4 linguri cu gem de prune sau caise (aprox 200 grame)
fulgi de nucă de cocos pentru decor

Mod de preparare foi: Aprindem cuptorul la 180 de grade și pune hârtie de copt în tava de la aragaz. Punem bulionul și zahărul într-un vas și le amestecăm bine dupa care turnăm treptat uleiul continuând să amestecăm până la încorporare. Adăugăm bicarbonatul stins cu oțetul (turnăm oțetul peste bicarbonat) și apoi, treptat făina cernută și formăm un aluat moale dar totuși nelipicios.

Tips
Nu punem toată făina deodată. E posibil ca la final să mai avem nevoie de făină sau nu. Asta depinde de cât de subțire este bulionul. Când spun bulion mă refer mai degrabă la cel de consistența sucului de roșii. Dacă nu aveți suc de roși ci pastă de tomate o veți dilua ca să ajungeți la consistența lichidă.
Nu frământăm mult aluatul ca sa nu dezvoltăm rețeaua de gluten. Nu ne dorim un aluat ca o gumă și unul elastic ca o plastelină.
După ce am format aluatul îl împărțim în 4 bucăți egale. De preferat este să cântărim aluatul, nu să-l împărțim la ochi. În felul acesta, la final vom avea foile egale ca și grosime.
Întindem pe rând fiecare bucată de aluat cu sucitorul, o punem în tavă, înțepăm din loc în loc cu furculița și o coacem în cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 10-12 minute, în funcție de cuptor (la cele electrice timpul va fi mai mic decât la cele pe gaz) până când observăm că încep să se rumenească.
ATENȚIE! Foile sunt subțiri și se pot arde foarte ușor așa că nu plecați de lângă aragaz. E mai bine să le supravegheați!

Mod de preparare crema de griș: Punem laptele într-un vas, la fiert, pe ochiul aragazului. Când începe să fiarbă adăugăm zahărul și apoi grișul în ploaie și amestecăm continuu până se îngroașă. Dăm deoparte și lăsăm puțin la răcit după care adăugăm treptat untul tăiat cuburi și zeama de portocală.
Tips
Se poate folosi și coaja rasă de portocală dacă aveți portocală bio. Eu nu am avut așa că am preferat să folosesc doar zeama.
Zeama de portocală se poate înlocui cu zeamă de lămâie.

Asamblarea prăjiturii: Dăm deoparte 2-3 linguri cu cremă și apoi o împărțim în 2. Așezăm o foaie pe o suprafață plană (platou, tocător et) Întindem peste ea prima parte de cremă. Adăugăm a 2 a foaie și întindem peste ea 3-4 linguri cu gem. Punem a 3 a foaie, adăugăm a 2 a parte din crema pusă deoparte după care punem și ultima foaie. Peste ultima foaie întindem cele 3 linguri cu cremă puse deoparte și apoi presărăm peste ea fulgi de nucă de cocos. Dăm la rece până a doua zi. Foile se vor înmuia și se vor tăia foarte ușor.
Tips.
Ca să vă iasă felii frumoase tăiați prăjitura cu un cuțit încălzit în prealabil. Încălziți cuțitul, tăiați, ștergeți bine, apoi iar încălziți și tăiați. E o operațiune mai migăloasă dar rezultatul final merită rabdarea.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web