Dorohoi News Logo

Plăcintă Dobrogeană

placinta-dobrogeana

Ingrediente:
1 pachet foi de plăcintă de 400 g,
6 ouă,
500 g smântână,
250 g telemea de vacă sau oaie,
250 g brânză de vaci,
aprox. 100 ml ulei.

Mod de Preparare: Foile din comerț sunt congelate, așa că trebuie să se lase peste noapte în frigider să se decongeleze lent. Plăcinta dobrogeană din câte știu eu, se face numai în tavă rotundă, așa că am vrut să mă conformez, numai că neavând o tavă mare cu un diametru de aprox. 40 cm am folosit 2 tăvi cu diametrul de 22. În pachetul cu foi am găsit 18 foi subțiri și eu măsurând și calculând aveam nevoie de aprox 9 rulouri, deci am folosit câte 2 foi la un rulou. Acum că am calculat și măsurat, m-am apucat de amestecat brânzeturile. Eu am folosit și brânză de vaci pentru că nu am vrut o plăcintă foarte sărată, deci se poate folosi și numai telemea. Într-un castron amestecăm bine telemeaua rasă șu brânza de vaci, jumătate din smântână (250 g) și 3 ouă. Pregătim cele 2 tăvi și le ungem cu ulei sau unt. Luăm câte 2 foi subțirele, le ungem cu ulei (eu am uns doar una din ele, doar unde am întins compoziția de brânză). Punem câte 3-4 linguri de brânză (sau împărțiți toată compoziția cu brânză în 9 părți egale) și o întindem bine cu o spatulă. Răsucim și facem un rulou pe care-l așezăm în tavă pe margine. Continuăm până la terminarea foilor și a brânzei. Rulourile se pun unul în continurea celuilalt, câte 4,5 rulouri la tavă. Ungem rulourile din tavă cu restul de ulei și turnăm peste ele o compoziție ce o preparăm din restul de smântână (250 g) și 3 ouă bătute bine. Se dă la cuptor la 180 grade C pentru 30 minute și 200 grade C pentru alte 10 minute, mărind temperatura se rumenește foarte frumos deasupra. Acum nu mai rămâne decât să aveți puțintică răbdare să se răcească. De când lumea se servește cu iaurt natur, voi decideți dacă va fi iaurt, lapte sau un pahar cu vin. Poftă bună!

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web